От х:

Днес в x:

Левицата протяга ръка на Бойко Борисов: НСО да премине към премиера

Изненадващо БСП поиска да отнеме НСО от държавния глава и да я повери на премиера. Между първо и второ четене социалистите внесоха промени в закона за гардовете на властта. Те предвиждат службата да бъде девоенизирана и да е на пряко подчинение на Министерския съвет. От БСП настояват да бъде променен и текстът на вносителите Цветан Цветанов и група депутати от ГЕРБ, който гласи следното: „Президентът осъществява общото ръководство и контрол, назначава и освобождава началника и заместник-началниците на НСО.“

Атанас Мерджанов и Ангел Найденов предлагат шефът на службата да се назначава с указ на президента, но по предложение на правителството. Червените депутати искат да отпадне и охраната на председателя и на членовете на Конституционния съд, на заместник-председателите на парламента, на омбудсмана и на столичния кмет.

Социалистите са категорични, че трябва да отпадне и привилегията за чиновниците от „Дондуков“ 2 да пазаруват, разкарвани с коли на службата. В проекта на ГЕРБ е записано, че „НСО осигурява транспортно дейността на администрацията на президента по утвърден от него списък“. В момента специализиран превоз ползват дори секретарки на „Дондуков“ 2. В промените на БСП е записано, че първа категория труд би трябвало да се зачита само на служителите, които сега имат звания офицери и сержанти. Останалите - фитнес инструктори, градинари, готвачи и автомонтьори, няма да влизат в тази графа.

От Реформаторския блок са се отказали от идеята за закриване на НСО и преминаването й към МВР. Те предлагат да отпаднат полицейски правомощия на гардовете (да задържат) и част от социалните им привилегии - да са в отпуск по седмица, когато се женят, ражда им се дете или техен роднина по съребрена линия до четвърта степен е болен.

Източник: http://presa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини