От х:

Днес в x:

Социалната комисия махна давността на отпуските


2-годишната давност на неизползвания платен годишен отпуск отпада. Освен това целият отпуск ще може да се прехвърля за следваща година, а не само 10 дни.
Това решиха вчера депутатите от комисията по социална политика в парламента при обсъждането на второ четене на промените в Кодекса на труда, съобщиха Дарик радио и в. "Сега".
 
Премахването на двегодишната давност на неизползваните дни отпуск беше предложено от председателя на социалната комисия, който е и депутат от ДПС, Хасан Адемов. То бе подкрепено от Министерството на труда и социалната политика, нопротив него гласуваха депутатите от ГЕРБ, според които липсата на давност ще предизвика трупане на отпуски и финансови затруднения, особено в бюджетната сфера. 

Заедно с премахнатата давност, обаче депутатите одобриха предложението на ГЕРБ, което предвижда, чеползването на отпуски може да се отлага за следващата година поради производствени причини или по искане на самия работник. Това отлагане може да обхване всички полагащи се дни, а не както в момента - до 10  дни от отпуска. 

Работодателят обаче е длъжен да осигури използването на отложената почивка в рамките на първите шест месеца на следващата година. Когато работодателят не е спазил това, работникът ще има право сам да определи времето за ползване, предвижда още идеята на ГЕРБ. 

Депутатите приеха още едно предложение на д-р Хасан Адемов, според което всички неизползвани дни се запазват до прекратяване на трудовия договор със съответния работодател. Това означава, че при напускане работодателят ще изплаща обезщетение на служителите си за неползваните дни. Така на практика правото на ползване на отпуск от работниците е максимално защитено. 

Депутатите приеха и предложението на ДПС - при навършване на условията за пенсиониране работникът да може да пенсионира и по собствена инициатива, освен по инициатива на работодателя.

ГЕРБ въведе давността на отпуските през 2010 г. заради стотиците натрупани дни в държавната администрация. Първата година, в която почнаха да горят неползвани дни, беше 2012 г. Първоначално имаше идея да се въведе давност и за старите отпуски отпреди приемането на закона, но Конституционният съд реши, че това ще е отнемане на права със задна дата.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини