От х:

Днес в x:

Комисията за спорта отхвърли искане за финансиране на футболния клуб

За скандално и възмутително поведение на общински съветници ни информираха техни колеги. На заседание на Постоянната комисия за младежта и спорта представителите на групата на ГЕРБ Красимир Грозев и Желязко Пашев са гласували „против“ от общинския бюджет да бъдат отделени средства за финансиране участието на местния футболен отбор във „В“ група. Средствата не са предвидени, защото необходимостта от тях възниква след успешното представяне на отбора в шампионата и класирането им на баража. Докладната на УС на „Борислав“ за необходимите финанси е била отхвърлена с 2 гласа „против“ и 2 гласа „за“ на Илия Ганчев и Делян Караславов. 

В това нямаше да има нищо необичайно, ако бяха представили аргументи, вместо предизвикателни реплики. Естествено е по време на обсъждане да има разногласия и всяка страна да защити мнението си. Двамата съветници от ГЕРБ не са обосновали решението си, а присъстващите са приели позицията им като „отсъствие на интерес към футбола“. Силно възмутен от изказването на колегата си е Георги Георгиев, който изрази отношението си във фейсбук. Към всичко останало се прибавя и репликата "И какво е това име Борислав? Какво означава?!"

Потърсихме за мнение Красимир Грозев. Въпреки, че не беше очарован да присъства в публикацията, той изясни позицията си. „Ако някой иска да се развива във футбола – не е нужно да го прави за сметка на данъкоплатеца. Ако бизнесът има интерес - нека го финансира. Но ние отново финансираме дейности и мероприятия, от които няма нужда. В 21 век училищата са с външни тоалетни, в СОУ – където са нашите деца - няма пари да се оправят санитарните възли, а даваме пари за футбол. Не говоря за детски футбол – каза още Грозев – говоря за мъжете“.

Днес предстои обсъждане на докладната и в комисията по финанси от 16 часа. Въпросът дали да бъдат предоставени средства на футболистите ще се реши на сесията на Общински съвет на 17 юни от 17.30 часа.

Футболът е масов спорт и да се отрича социалната му роля е повърхностно и несериозно. В момента има 8 формации на ФК „Борислав“ и тяхната издръжка общо е 20 000 лв. Деца от 5 до 18 години тренират без да заплащат за това, участват в шампионати и турнири – накратко развиват се чрез спорт. С извоюваното от мъжете право да играят в по-горен ешалон, те автоматично увеличават разходите си както за пътуване, така и за заплащане на охрана, съдийски такси и редица други задължения. Към момента няма съобщение за генерален спонсор на мъжкия отбор. Естествено е клубът да потърси помощ от Общината. Добре би било да се намерят и други източници на финансиране, но при създадената ситуация, която изисква бърза реакция, това е трудно.

Теодора Кирякова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини