От х:

Днес в x:

Проф. Константинов: Бонуси за гласуващите вместо наказания за негласуващите

За да бъде успешен референдумът, трябва да излязат да гласуват около 3,5 млн. българи, смята математикът

Въпросите за референдума не бива да бъдат сменяни от Народното събрание. Това каза в сутрешния блок на БНТ математикът проф. Михаил Константинов.

По думите му, тъй като се очертават едни от най-сложните избори – с преференции, съчетани с рефендум с три въпроса, обявяването на резултатите от вота може да се забави. Според него е твърде вероятно да има проблем с отпечатването на бюлетините.

Много е вероятно референдумът да не даде искания резултат. За да бъде успешен, трябва да излязат да гласуват около 3,5 млн. българи, посочи проф. Константинов. Той призова хората да дадат гласа си. Стига сме се оплаквали, че някой друг ни е крив – ние трябва да си оправим живота, заяви той.

 Проф. Константинов е убеден, че 20% ще отидат до урните и ще се произнесат на референдума, което ще вкара тези въпроси в Народното събрание и депутатите ще трябва да ги решат. Според него, вероятно ще се проведат и много местни референдуми.

 „Фантомите в избирателните списъци са милион и триста хиляди”, заяви математикът. „Те са около 1 милион”, каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов, но професорът го коригира, че са около 1,3 милиона. Според него, както и според Томов задължителното гласуване няма да реши нито един от проблемите на политическата ни система.

И професорът, и Томов са категорични, че купеният вот никога не е решавал избори. Както и за това, че партиите не играят кой знае каква роля на местните избори, тъй като там се борят групировки, зад които застават партии.

Проф. Константинов предрече 10% на Реформаторския блок в София, което означава, че те ще вкарат между 6 и 8 общински съветници, и ги посъветва да надскочат тясно партийните си интереси.

 Проф. Михаил Константинов е категоричен, че въвеждането на наказания за хората, които не гласуват, няма да бъде ефективно. По думите му по-ефективно би било стимулирането на избирателите чрез бонуси.

Социологът Цветозар Томов заяви, че местните избори няма да са основен фактор за стабилността на правителството. Според него стабилността на кабинета ще зависи основно от развитието на икономиката у нас.

Проф. Константинов коментира, че няма как да имаме работеща икономика, ако продължават да съществуват корупционните практики у нас. Да опитаме да не крадем, пък може и да се оправим, заяви той.

Източник: http://www.faktor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини