От х:

Днес в x:

САЩ се зае да разследва взрива в Анево. Преглед на печата

© БГНЕС
Разследване.

"Монитор":

Службите в САЩ разследват взрива в Анево

Службите на САЩ ще помагат в разследването на инцидента на полигона в Анево, при които при взрив на граната загина един американец, а друг беше тежко ранен. При злополуката пострада и канадец, както и двама българи. Това стана ясно вчера, след като вицеконсулът на САЩ у нас Джулия Дилард посети болницата, в която се лекуват чужденците. Тя обаче отказа всякакви изявления.
С три операции лекарите от УМБАЛ „Свети Георги" правят и невъзможното, за да спасят живота на най-тежко ранения при взрива на полигона в Анево американец. Вчера лекарите му направиха първо скенер на главата, а след това и общ на цялото тяло, съобщиха от болницата. Мъжът не е в кома, но е на силни обезболяващи и остава в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение, докато състоянието му не бъде стабилизирано.

Пътища.

"Сега":

Лиляна Павлова: На България й трябваха 35 г., за да завърши една пътна отсечка

"На България й трябваха 35 години, за да си завърши дясното платно на отсечката от Свиленград до Капитан Андреево. Надявам се това да е краят и на прехода, който олицетворява това строителство", каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при въвеждането в експлоатация на новата пътна отсечка, цитирана от БГНЕС."С тези почти 9 км общата дължина на готовата магистрала е 80 км. Новият обект е изграден със средства от републиканския бюджет на стойност 35 млн. лв. Последният участък от магистрала "Марица" - отсечката от Димитровград до връзката с магистрала "Тракия" - Лот 1 ще е готов до първи октомври", увери Лиляна Павлова.С въвеждането в експлоатация на новото платно по изцяло завършена магистрала вече се пътува от Димитровград до ГКПП "Капитан Андреево".

Изпит.

"Дума":

Кандидат-студентите в СУ избират между Елин Пелин или Ботев и Славейков

Темата по български език и литература е "Човекът, домът и родът" в повестта "Гераците" на Елин Пелин. Вариант 2 е съпоставка на два цитата от стихотворението "Борба" на Христо Ботев и "Докле е младост" на Пенчо Славейков. Това съобщи проф. Николай Чернокожев, председател на изпитната комисия в СУ "Св. Климент Охридски".На тази кандидатстудентска сесия се явиха 1197 души, а бройката на предната сесия е била сходна.Специалностите, за които кандидат-студентите могат да кандидатстват след успешно положен изпит по български език и литература, са българска филология, славянска филология, румънска филология, арменистика и кавказология, философия, психология, културология, библиотечно-информационни науки, педагогика, социални дейности, неформално образование, балканистика, предучилищна и начална училищна педагогика, социална педагогика, специална педагогика, логопедия, физическо възпитание и спорт.

Убийството.

"Труд":

Погребаха Георги с аплодисменти

Съученици, приятели и роднини изпратиха 16-годишния Георги Игнатов в последния му път с аплодисменти.
„Младите, които намират смелост да останат в България, въпреки че гинат, заслужават поклон и аплодисменти. Ръкопляскане за начина, по който живя, а не за този, по който умря", каза негов приятел просълзен.
Поклонението се състоя в църквата „Св. Георги".
Деветокласникът беше прободен смъртоносно посред бял ден на 2 юни в Борисовата градина. Тялото му беше открито на пейка в оживена алея между метростанция „Стадион Васил Левски" и парка. Все още задържан за убийството няма. Според криминалисти обаче разследването е стигнало до заподозрян.
Той бил на възраст около тази на Георги. Кръгът на възможните извършители се стеснил след анализ на записите от видеокамерите, опасли парка и метростанцията.

Паметник.

"24 Часа":

Подписка срещу паметника на цар Самуил, май ще му сменят очите

Ден преди днешното откриване на паметника на цар Самуил край базиликата "Св. София" стана ясно, че очите му ще бъдат сменени. Те са от полускъпоценни камъни, което според автора Александър Хайтов прави погледа уникално жив. Но това, че светят в тъмното, не се хареса на зам.-кмета по културата Тодор Чобанов. Спорът между двамата се разрази при живо включване по Нова тв от ателието на Хайтов, докато той говореше с Чобанов по телефона.
"Въпросът за вградено художествено осветление на фигурата не е бил предмет на заданието на конкурса, нито е бил представен от автора пред журито или пред общината", написа по-късно във фейсбук Чобанов. След като общината стане реален собственик, ще предприеме действия срещу това нещо, обяви той.

Източник: questona.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини