От х:

Днес в x:

Меле с камъни, тояги и ножове на изборите в Турция

15 души са ранени при сбиване пред избирателна секция в югоизточната провинция Шанлъурфа, съобщава „Хюриет". Сблъсъкът е станал между избиратели, подкрепящи различни политически парти. Спорът между няколко мъже се превърнал в бой с камъни, тояги и ножове.

Дежурните полицаи не могли да раздели буйстващите, дори с изстрели във въздуха и се принудили да извикат подкрепление.15-те пострадали са приети в болница. Избирателната секция е прекратила работата си за около час.

Припомняме, в Турция днес се провеждат ключови парламентарни избори. Избирателите в страната са общо 53 741 838. Над 1 млн. са упражнилите право на глас в чужбина. Избирателните секции отвориха врати в 8.00 часа сутринта и ще затворят в 17.00 часа. За охраната се грижат 404 000 служители по сигурността, като 300 000 от тях са полицаи.

Президентът на страната Режеп Тайип Ердоган упражни правото си на глас в Истанбул. Той изрази убеденост, чеизборите ще обезпечат стабилността и безопасността на страната. След като пусна бюлетината си в урната, той пожела на страната и народа благоденствие.

Ердоган отбеляза, че всички партии са изминали дълъг предизборен маратон. По думите на Ердоган, се наблюдавала висока избирателна активност.

Министър-председателят на Турция Ахмет Давутоглу се присъедини към милионите турски граждани, отиващи до избирателните урни. Той упражни правото си на глас в родния си град Коня, в Централна Турция, рано в неделя сутринта.

След като гласува, Давутоглу потвърди, че е задържан заподозрян за смъртоносната бомбена атака по време на заключителния митинг на опозицията в петък. Снощи е задържан един човек. Смъртоносните взривове удариха митинг на прокюрдската Народна демократична партия в югоизточната провинция Диарбекир. Двама души загинаха при взривовете, които избухнаха в рамките на минути един от друг. Над 100 бяха ранени.

Премиерът каза, че на този етап не могат да разкрият името на заподозрения заради сигурността на разследването. Ние ще стигнем до основите му. Това е атака по демокрацията, заяви Ахмет Давутоглу.

Той не даде никаква информация за вероятна връзка между заподозрения и някаква терористична организация.

Губернаторът на Диарбекир потвърди за ареста. Той обясни, че заподозреният е задържан в южната провинция Газиантеп и е откаран в Диарбекир.

Давутоглу каза, че днешният ден е важен и ще предопредели съдбата на страната. „Гражданска отговорност е на всеки да гласувал и да изрази мнението си за бъдещето на страната със свободната си воля", каза още Давутоглу.

Лидерът на прокюрдската Народна демократична партияСелахатин Демирташ също гласува в Истанбул. „Надяваме се, че резултатът, който ще донесе на Турция граждански мир, свобода и демокрация, ще излезе, когато урните бъдат отворени вечерта", каза той пред журналисти.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини