От х:

Днес в x:

Команден пост на Ислямска държава разрушен след селфи в социална мрежа

Американските военновъздушни сили успяха да открият и разрушат команден пост на Ислямска държава благодарение на нехаен пост в социалните мрежи на един от привържениците на терористичната групировка.    Ненозаван американски военен е заявил, че ударът по Ислямска държава е бил част от разузнавателна програма обхващаща и социалните мрежи за локализиране на цели в Ирак и Сирия.

Военновъздушните сили са успели да локализират командия пост на Ислямска държава благодарение на „малоумника” отговорен за командването му, който се хвалел открито в социалната мрежа за поверената му отговорна задача.

Ислямска държава традиционно използва социалните медии за привличане на нови членове и пропаганда. Установено е, че около 46 000 активни акаунти в Туитър са по някакъв начин свързани с поддръжници на терористичната групировка. Изследователи от Института Brookings са проследили локацията на няколко от тези акаунти в Ирак и Сирия. В средата на декември Ислямка държава нареди на поддръжниците си, да изключат GPS проследяването на мобилните си устройства.

Хаук Карлайл, генерал от военно въздушните сили на САЩ, казва,че ударът им по терористичната групировка демонстрира, че пропагандата в социалните мрежи се е превърнала в слабост. Публикуваните снимки и постове се превръщат в ценна разузнавателна информация за анализаторите.  

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини