От х:

Днес в x:

Проверяват ударно безопасността на детските площадки

Комисията за защита на потребителите започва кампания, в която ще провери безопасността на увеселителните съоръжения за деца в София.

Кампанията за оценка на атракционите вече протича на територията на страната, съобщи председателят на комисията Димитър Маргаритов, цитиран от БНР.

Той обясни още, че в началото на летния сезон Комисията за защита на потребителите проверява за безопасността и на други стоки, които се ползват от деца, като скейтбордове, ролери, скутери.

Кампанията е във връзка и със започването на летните ваканции и периода на активно използване на всички увеселителни съоръжения.

Съдържанието на пясъчниците на детските площадки в центъра на София е безопасно. Вече е направено изследване на Националния център за обществено здраве и анализи, което показва че резултатите са в рамките на нормите.

Проверено е съдържанието на тежки метали, отсъстват азбестови влакна. Не са установени и чревни паразити или болестотворни баткерии.

В някои от взетите проби се е установило повишено съдържание на санитарно-индикаторни микроорганизми. На практика това се неболестотворни бактерии и наличието им ясно индикира, че съответната проба е с повишено органично съдържание, т.е. пясъкът по някакъв начин е замърсен, има в него чужди тела.

Това налага при дейностите по обслужване на детски площадки общините да се опитат по-често да подменят този пясък. Направена е съответната препоръка към местните власти.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини