От х:

Днес в x:

98 млн.лв. загуби за година заради високата смъртност

Есперти са пресметнали, че нереализираните ползи за брутния вътрешен продукт през 2013 г. , заради починалите през въпросната година хора, се равняват на 97 886 772 лева. Това съобщи народният представител от ГЕРБ и председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание д-р Даниела Дариткова. Тя представи пред Регионалния съвет за здравеопазване в Смолян, одобрената наскоро от Министерския съвет концепция „Цели за здраве -2020“.

Д-р Дариткова обяви още, че имаме постепенно и трайно увеличение на разходите за здраве от държавния бюджет, а също така и на личните ни разходи за здраве, без това да генерира по-добър здравен статус на населението.

Това са показателите за смъртност, детска смъртност, продължителност на живота в добро здраве, заболеваемост, болестност, неработоспособност - здравни демографски показатели, по които ние значително се отдалечаваме от средните европейски стандарти. Коефициентът на смъртност на нашето население е значително по-висок от останалите европейски страни като на първо място са болестите на органите на кръвообращението, а на второ – новообразуванията“, посочи д-р Дариткова.

В концепция „Цели за здраве -2020“ са посочени дългосрочните цели и критериите за оценка на здравето на нацията, към които се стремим - от къде тръгваме, какви са индикаторите, които ни ангажират да търсим решения за системата на здравеопазване.

Д-р Дариткова обясни, че пряк ангажимент на Регионалния съвет по здравеопазване е участието му в създаването на Националната здравна карта (НЗК). Това по думите й ще бъде голямо предизвикателство, включително за Смолянска област, въпреки че тук функционират относително малък брой лечебни заведения.

Участие в Регионалния съвет по здравеопазване взеха също зам.-областният управител Зарко Маринов, директорите на РЗИ, РЗОК, ЦСМП, управителите на общински болници в област Смолян, кметове на общините Златоград, Мадан и Девин и др.

 СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини