От х:

Днес в x:

Президентът Плевнелиев: Оптимист съм за реформите в ключовите сфери

„Като държавен глава посочих, че 2015 г. трябва да бъде година на реформи. Убеден съм, че има няколко сектора, които през 2015 г. ще бъдат не просто предмет на дебати в НС, но ще видим и законодателни инициативи по пътя на реформирането и подобряването на ситуацията в тези сектори“.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев днес в Смолян, където награди стотиците доброволци от областта, участвали в преодоляването на снежното бедствие от началото на март. Държавният глава допълни, че очаква реформа в няколко сектора, а в месеца на политическите консултации е търсел съгласието на всички политически в посока на реформиране.

„Имаме ясни дебати в парламента и очаквам реформа“, обобщи Плевнелиев и набеляза основните сектори, които трябва да бъдат променени.

„В сектор енергетика вече имаме фаза първа на реформата, очакваме до края на юни окончателна реформа за пълно либерализиране на пазара. В сектор сигурност имаме пакет от законопроекти, които влязоха в НС и минават през комисиите. В образованието –въвеждането на дуалната система на образование, която е важна, за да има икономическа перспектива.
По отношение на съдебната система президентът подчерта, че приетата с конституционно мнозинство стратегия е заявка за реформа:

„Много рядко сме виждали такова нещо в българския парламент. Различни полит сили се надпреварват, вкарвайки законопроекти по пътя на реформата. Това също е добре. Когато има конкуренция, различни идеи, сблъсък на идеи в парламента, а не сблъсък на автобуси пред парламента, тогава се ражда истината, тогава идват и реформите“.
Плевнелиев коментира още, че е оптимист, защото и главният прокурор, и ВСС, и висшето ръководство на българската система на правораздаване са наясно, че реформа трябва да има.

„Вярвам, че в НС има енергия и до юни ще бъдем свидетели на качествен дебат, надявам се и с приемане на качествено и устойчиво законодателство. Не искам да подминем и реформата в здравеопазването, където се подготвят сериозни законодателни инициативи, и реформите в българската пенсионна система, за които дебатите вървят с пълна сила", каза още президентът и добави, че е доволен от инициативността на правителството, работодатели и синдикати.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини