От х:

Днес в x:

САЩ изпращат ликвидатори на танкове до прага на Русия (видео)

ВВС на САЩ изпращат 12 ликвидатори на танкове в Европа в рамките на отговора на интервенцията на Русия в Украйна. Европейското командване на въоръжените сили на САЩ разкри, че ескадрилата от машините A-10 ще бъдат задействани в рамките на операция "Атлантическа решителност", организирана миналата година след анексирането на Крим от Русия.
Машините ще бъдат базирани във въздушната база Шпангдалем в Германия заедно с 300 военнослужещи. Целта е машините да бъдат задействани максимално бързо от източноевропейските партньори в най-кратки срокове.

Високопоставени лица заявиха, че ескадрилата ще бъде изпратена, за да се уверят съюзниците в това, че ангажиментът на САЩ спрямо европейската сигурност продължава да е „приоритет“ в светлината на месеците на напрежение в региона.

Според специализираното издание „Старс едн страйпс“, машините ще останат в Европа шест месеца преди ротацията. Самолетите A-10 са разработени през 70-те години на миналия век. Те са известни и с наименованието „африкански глиган“ (Warthog), като основната им задача е подкрепата на сухопътните сили срещу танковете на Съветския съюз.

Машините са способни да носят различен вид бомби и ракети, разполагат с 30-милиметрова картечница, способна да изстреял близо 4000 куршума в минута.

Източник: Блиц

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини