От х:

Днес в x:

Судански бунтовници плениха хеликоптер с българи

На 26 януари хеликоптер на българска авиокомпания е извършил принудително кацане в района на град Кадугли, южната част на Судан. 6-ма българи са задържани.
Това съобщиха тази сутрин от българското Външно министерство.

Хеликоптерът, изпълняващ полети по договор със Световната продоволствена програма на ООН (СПП), се е движел по маршрут Румбек (Република Южен Судан) – Хартум (Република Судан). За изпълнението на полета има издадени надлежни разрешения от суданските и южносуданските власти.

Намиращите се на борда шестима български граждани – трима души екипаж и трима служители на компанията, са задържани от групировката „Sudan People’s Liberation Movement-North“ (SPLM-North), която води военни действия срещу правителствените сили в района.

Суданското правителство е изпратило в района военен самолет на по-голяма височина, който е локализирал хеликоптера от въздуха, констатирайки, че няма видими поражения по него. По информация на мениджъра на българската авиокомпания в Судан "българите се намират на сигурно място и се чувстват добре“.

Бунтовниците са заявили, че ще освободят екипажа, съобщи местно радио, цитирано от bTV. По информация на медията зенитни части са принудили хеликоптера да се приземи в контролирана от тях територия в Нубийските планини.

Представители на СПП на ООН са влезли в контакт със суданската бунтовническа групировка.

Министерството на външните работи е в постоянна връзка с кабинета на Генералния секретар на ООН, със зам. генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси, с ръководството на СПП и други релевантни органи на световната организация, които са ангажирани от нашата страна и полагат всички възможни усилия за освобождаването на българските граждани.

През 2011 г. трима български пилоти - Бранко Чорбаджийски, Веселин Манолов и Александър Димитров, бяха отвлечени в Судан и освободени след няколко месеца плен.

Преди дни пък МВнР обяви, че двама българи, част от екипажа на кораба, плаващ под молдовски флаг, са задържани в Либия. Катерът изпаднал в бедствено положение в Средиземно море и след призив за помощ бил изтеглен от италиански търговски кораб в пристанище Триполи. Екипажът обаче бил задържан по обвинения за контрабанда на петролни продукти. В Външно министерство разбрали за случая на 3 януари от близки на задържаните.

По-късно се оказа, че групировката “Либийска зора” контролира района на пристанището в Триполи и все още не е ясно каква ще бъде съдбата им. Освен пристанището “Либийска зора” държи контрола и на международното летище в Триполи, което след боевете между различните фракциии бе затворено за полети.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини