От х:

Днес в x:

Представят книгата на Светла Панайотова „Азбучен пътеводител на Словото”

На 25.11.2014г. (вторник) от 18.00 часа във Военен клуб представят  книгата „Aзбучен пътеводител на Словото”. Книга с разкази, стихове, есета-щрихи от необятната картина на земния и космичен живот. Книга за всички възрасти. Автор и съставител - Светла Панайотова.Представя Елена Диварова

Необичайно, но…завладяващо

Може да се каже, че в българската литература се появява нов вид, или жанр, както ще го нарекат литературните критици, който е на границата между литература, наука и лична интерпретация на сакралните истини. Този вид е предизвикан от нуждата на обществото и литературата, и науката да се занимават с насъщните проблеми на човечеството, а не – да репродуцират трудностите ни и по този начин да забавят еволюцията на човешките души.
Всяка книга има своите читатели. Тази книга обаче, в която науката, литературата и най-новото научно знание за фините физически полета съжителстват най-естествено, е концентрат от положителни енергии и информация, достойни за името Нов български Рибен буквар. Затова нека огледаме двете книги:
1. В основата и на двете книги е залегнало споделеното знание и лично творчество за българската азбука, а чрез нея и за българското слово. Докато Петър Берон е обучавал предимно децата, които са се нуждаели от ограмотяване със самото слово, Светла Панайотова се включва в книгата си в един широкоспектърен еволюционен процес на обучение на душите, които човечеството предстои да направи;
2. И в двете книги има по нещо за всеки – и двете са с енциклопедична насоченост в зависимост от изискванията на своето време, и двете представят колективния гений на своето време;
3. Тези книги възпитават в дух на родолюбие и на добродетелност, която има пряко отношение към проявите на доброто и злото;
4. Градивният елемент на всяка от двете книги е многопосочен – историко-културен, художественотворчески, прагматичен и духовно-еволюционен. Наглед всеки от тези четири кита, носещи конструкцията на книжното, словесното тяло, се бори за превъзходство над останалите във всяка глава на книгата на Светла. И единственият победител е читателят. Допускам, че и радостта от срещата с двете книги – за едната вече доказана, а за другата – предвидена – е повод те да бъдат поставени една до друга;
5. Историческият момент от появата на всяка от двете книги е точно определен и има конкретна причина да се появи в нашето общество. Преди това е бил скокът в съзнанието на българина, който е усетил своята външна видима свобода. Днес това е моментът на еволюционен скок в съзнанието на народа ни и на цялото човечество, когато за да оцелее, трябва духовната зрялост на малцина да стане неизменно качество – атрибут на всички земни жители. Това е щастлив момент в развитието на битието и се радвам, че и чрез „Азбучния пътеводител на Словото”, записан от Светла Панайотова, ние всички се приобщаваме към него.
На добър път на тази светла и разнолика и много богата книга, една нова страница в историята на българската духовност и писменост.

Розалия Александрова, преподавателка по
бълг. език и литература във ВМИ – Пловдив,
член на Дружеството на писателите, поетеса.

Творческа автобиография на Светла Панайотова 

 Родена съм в село Галово – близо до река Дунав - на 20 март 1947 г. в семейство на учители. Като ученичка съм участвала в литературни и театрални кръжоци, участвала съм в рецитали с мои стихотворения.

 Завършила съм  Висшия институт по икономика „Карл Маркс” в София. Като студентка съм участвала в редица културни събития (рецитали, самодейни театрални постановки) заедно със студенти от ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов”, което поддържаше интересите ми в областта на художествената литература и театъра.

След завършване на висшето си образование получих разпределение в Пловдив – в Електронно-изчислителния център. Работех като проектант, икономист, като заедно с това продължавах да развивам литературните си интереси и занимания. Пишех стихове и разкази, участвах в литературния  клуб на учителите. Благодарна съм на съдбата, че ме срещна с Георги Алексиев, който ме насърчи. Започнах да публикувам свои разкази в сп. „Тракия”, сп. „Отечество” и в някои вестници.

 Няколко години работих като нещатна  журналистка в радио Пловдив – в редакция „Литература, изкуство, култура” и в редакция „Икономически новини”. От работата ми през този период датират повечето ми познанствата с пловдивски творци.    

През последните двадесет години работих като учителка в Професионална гимназия по икономика град Клисура. През този период публикувах  първите си две  книги. Изявявах се пълноценно в обществения живот на Клисура, Карлово, Сопот; поддържах непрекъснати връзки с читалищата в тези градове, участвах в техни мероприятия.

Член съм на Дружеството на писателите.

Светла  Панайотова

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини