От х:

Днес в x:

Камерън призова шотландците да останат част от Обединеното кралство

Британският премиер Дейвид Камерън призова Шотландия да запази съюза си с Англия, датиращ от 307 години и включващ и Уелс и Северна Ирландия, вместо да предпочете отделянето, предадоха световните агенции. Референдумът за независимост в Шотландия ще се проведе на 18 септември.

В пламенна реч, произнесена на вечеря с шотландски предприемачи в четвъртък вечер в Глазгоу, Камерън подчерта предимствата на единния британски пазар. Той заяви, че това е един от най-старите единни пазари в света, както и един от най-успешните.

"Шотландия има два пъти повече търговски обмен с останалата част на Обединеното кралство, отколкото с останалата част на света", каза Камерън, цитиран от "Уолстрийт джърнъл". Той припомни, че през 1707 г. икономическите възможности са обединили в едно народите, които днес съставят Обединеното кралство.

Камерън подчерта, че 300 години по-късно съдбата и богатството на тези народи са все още тясно свързани. Съюзът между тези народи пък има няколко големи предимства, сред които стабилност и солидарност, каза Камерън.

"Ако се разделим, ако направим нашите съседи чужденци, бизнесът ще стане по-труден, търговията ще стане по-скъпа и ще е по-трудно да се постига конкурентоспособност и работни места", заяви британският премиер. "Нека запазим тези наши големи предимства пред голямата несигурност. Нека останем заедно", допълни той.

Призивът му беше отправен в навечерието на референдума в Шотландия за самоопределяне, на който са призовани да гласуват 4.2 милиона души. Три седмици преди този вот ново допитване до общественото мнение показва, че 47% от шотландците ще гласуват за независимост на Шотландия, което е с четири процентни пункта повече в сравнение с предходно допитване.

Разделение в бизнес средите

Шотландският бизнес е разделен по темата за референдума, коментира "Ройтерс". Много компании досега избягваха да заемат позиция по темата, но три седмици преди гласуването все повече влиятелни личности от бизнеса коментират темата. За момента те остават разделени почти наполовина по въпроса.

Според бизнес лидерите, които подкрепят независимостта, правителството в Лондон се е провалило в това да обърне внимание на интересите на шотландската икономика, която допринася за около 10% от британската икономика и е подкрепяна от петрола в Северно море и силния сектор за финансови услуги.

Противниците на идеята за отделяне от своя страна смятат, че националистите не са подготвили добре сценария за излизане от Обединеното кралство от гледна точка на бизнеса. Според тях Шотландия трябва да се бори за по-големи правомощия за шотландският парламент, а не за пълна независимост.

Критиците подчертават още, че остават много неизяснени въпроси за финансовите и икономически споразумения на независима Шотландия, включително каква валута ще използва новата страна, за членството в ЕС и за бъдещето на петрола.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини