От х:

Днес в x:

Мария Капон: Няма банков проблем

В деня, в който сме пласирали 1.5 млрд. евро дълг на непостигнатата до момента за десет годишни книжа с лихва от 2.95 на сто на година, закупени от над 250 инвеститори от цял свят, които са ни дали по този начин положителна оценка, вместо да се радваме - станахме свидетели на нападение на страната ни и опит да бъде разклатена втора българска банка за една седмица.

Всичко това на фона, че към 30 април 2014 година фискалният резерв е близо 6 млрд. лева, а правителството теоретично ще разполага със средствата от новата емисия съвсем скоро с допълнителни около 3 млрд. лева и реално фискалният резерв ще нарасне до приблизително 9 млрд. лева.

Фондът за гарантиране на влоговете вече е акумулирал над 2 млрд. лева. Ако говорим за самите банки те имат депозирани в БНБ около 8 млрд. лева. А още толкова имат инвестирано в бързо ликвидни инструменти.

Собственият капитал на банкова система е приблизително 12 млрд. лева. Не на последно място стабилността на лева е гарантира с 14 млрд. евро в БНБ. Няма някой, който да оспори фактите които доказват, че проблем няма. За сегашната ситуация са отговорни единствено безотговорните политици, които си правят точно каквото поискат. Резултатът от изкуствено създаденият проблем е, че изтънелите нерви на обикновения българин са обтегнати до скъсване.

Предприемачите са в паника незнаещи дали техните сметки или на контрагентите им не са блокирани. А координираната атака срещу българската банкова система е в емисиите на световните медии.

Всичко това доказва, че България беше нападната не отвън, а отвътре. България няма проблем с банковата си система, а със системата си за сигурност. Къде е ДАНС, къде е МВР? Националната сигурност е да ни пазят или са замижали с очи, за да не гледат как за пореден път в прехода някой иска да си опрости кредити за сметка на всички ни.

Тревожният спомен от 1997 година бе повдигнат на сцената от Бойко Борисов, който видно или иска да всее допълнително паника или си търси алиби за неуспеха на евентуално собствено управление. Защото хората не са забравили образите на Бог да го прости на големия реформатор Александър Божкон и Ан Магкърк.

Няма никакво основание днес за абдикация от отговорност на политическия ни елит и викане на МВФ. Няма страна, в която МВФ да прави бюджет, дори и когато подкрепя определени правителства. И това е добре да го знаят всички мераклии за власт.

Бойко Борисов днес се подреди в хора на врачките, създаващи паника, а както е видно от цифрите, тя е лишена от всякаква финансова логика.

Днес всички имат нужда от повече спокойствие и разум. Както сме солидарни при наводненията, трябва да сме солидарни и при тази ситуация. Гражданска защита бе ликвидирана, но ние можем да осъществим гражданска самозащита. Оставям парите на семейството и на фирмата в банката.

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини