От х:

Днес в x:

РЗИ: От 20 проверени басейна 20 са изрядни

В Хасково има 4 работещи басейна, очаква се откриване на още един

20 басейна в областта са изрядни и вече започнаха сезона без проблем. Те са проверени от представители на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Хасково. Тепърва предстои да бъдат проверени още 4, един от които е нов и се намира в „Кенана“ в Хасково. В областния град има още 4 работещи - „Маями“, „Дружба“, Фантазия“ и „Европа“. Тази година не функционира басейн „Лебеда“, който бе разрушен.

Всяка година правим по 3 проверки – в началото, в средата и в края на сезона, обясни д-р Ели Ташева – шеф на дирекция „Обществено здраве“ към РЗИ. При всяка от тях се правят проби в три последователни дни – две за микробиологията на водата и една химична. Обикновено промени могат да настъпят при микробиологията. В такива случаи от РЗИ издават предписание на собственика на басейна за дезинфекция – източване на водата и механично почистване. Резултатите от взетите до момента проби са добри, увери д-р Ташева.

Освен контрола от здравните инспектори, собствениците на басейните сами трябва да правят ежеседмични проверки за микробиологията на водата. Те трябва да взимат проби и да ги носят за изследване в лаборатория.

Тази година заради лошото време басейните отвориха врати малко по-късно. В предишни години това ставаше още през май или в началото на юни.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини