От х:

Днес в x:

Родители от "Звездица": Не оценят таланта на децата ни!

Родители на деца от ансамбъл "Звездица" смятат, че Наредбата за даровити деца пренебрегва таланта на танцьорите

Промяна или допълване на регламента на Наредбата за отпускане на стипендии на даровити деца в Община Димитровград искат 91 родители на танцьори от ансамбъл "Звездица".

Те разпространиха отворено писмо до кмета Иво Димов, председателя на ОбС Стефан Димитров и общинските съветници, в което настояват да се обърне внимание и да се стимулират не само индивидуалните изяви на децата и младежите от Общината, но и групови такива.

Родителите са разочаровани, че таланта на техните деца в ансамбъла не е оценен.

"Дейността на ансамблите и групите за народни танци е специфична с това, че тя е групово занимание, и индивидуалните изяви, грамоти и награди са изключително малко. Дори при солови изпълнения не се получават индивидуални грамоти и купи, а се награждава целият ансамбъл.

Друга специфика на сценичните народни танци е това, че те не се представят на състезания, а на фестивали. Организацията на фестивалите е сложна и най-голямото постижение е самата покана за участие във фестивала, защото преди да се покани един ансамбъл, той трябва да е доказал своята класа и представителност. Задграничните фестивали, на които се класират нашите деца, са от престижните фестивали на фолклорните съвети към ЮНЕСКО. За съжаление, финансовите ни възможности не позволяват реализирането на повече от една или максимум две покани за фестивал през годината", се казва в отвореното писмо на родителите.

Посочват се още многобройните международни фестивали, в които е участвал ансамбъла в последните три години, както и факта, че изявите на "Звездица" са включени в културния календар на Община Димитровград.

Потърсихме снатовището на Постоянната комисия по образование към Общинския съвет и нейния председател Тодор Тодоров. Ще публикуваме коментара й при първа възможност.

Междувременно от Общината днес съобщиха, че даровитите деца от Община Димитровград ще бъдат отличени със стипендии на церемония в зала "Гросето" на 18 декември от 16:30 часа.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини