От х:

Днес в x:

Нов смъртен случай в рудник Ораново

Преди минути е подаден сигнал за мъртъв човек в рудник "Ораново", предаде кореспондентът на БГНЕС от Благоевград.

Асен Грънчаров е починалият работник в мина „Ораново“. За това съобщи пред Нова телевизия управителят на рудника Валери Манов.„Бил е първа смяна. Това е един от работниците, спомагателните. Прилошава му, свлича се. Опитали се да му помогнат, да му направят масаж, да го наплискат с вода, но пристигналият лекарски екип е констатирал смъртта на човека. Всичко това се случва около 7,30 часа“, каза Манов.

За нещастния инцидент е уведомен братът на починалия. Съпругата му, според Валери Манов, работи в месокомбинат в Карлово и все още не знае за случилото се с него. Името на мъжа е Асен Грънчаров, на 49 години. „Пак казвам – свлякъл се е и на място е починал. Вероятно е имал някакви здравословни проблеми“, каза още Манов.

Той допълни, че въпреки нещастния инцидент продължават спасителните работни по издирването на двамата затрупани миньори.

Тази нощ са били разчистени 2,50 метра от галерия "А" в рудник "Ораново". Пространството е разчистено, за да бъде изграден предпазният щит към кръст "Б". Това се прави, за да се подсигури гърба на спасителите, тъй като те работят в галерия, която завършва сляпо след 10-ина метра. При разчистването тази нощ е била открита една от задвижващите машини, която от напора на калната маса е била изправена във вертикално положение. I смяна, която днес слиза в рудника, ще изгради щита, след което започва същинската работа по издирването на затрупаните Иван Лазаров и Николай Михайлов.

От 16 юли се издирват двама от затрупаните в рудник "Ораново" миньори. Други двама загинаха. На следващия ден след трагедията село Полена и село Полето се простиха с Асен Стойнев и Христо Младенов на 40 и 45 години. В спасителната акция на 300 метра под земята се включи специализираният отряд на мина Челопечене. Скалата, която бе открита и спряла спасителните дейности бе взривена.

Оцелелият шлосер Бойко Ружински каза тогава пред БГНЕС, че причина за срутването е неукрепена нова разработка и обвини директно за смъртта на двамата си колеги ръководството на рудник "Ораново". За шест години стопанисваният от пернишкия бизнесмен Красимир Михайлов рудник отне живота на шест души.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини