От х:

Днес в x:

Мандра почете светицата, която държи дявола за опашката

Десетки жители и гости на хасковското село Мандра се стекоха днес в църквата „Св. Неделя“,за да отбележат деня на св. Марина. Селото всяка година отбелязва празника на светицата, която често се изобразява на иконите, стиснала опашката на дявола.

Празничната литургия бе отслужена от отец Никола, а майстор на постния фасул бе Николина Салпарова – леля на волейболния национал Теодор Салпаров. Възрастните жени от селото разпалили огъня в църковния двор още в 6 часа сутринта, за да уври боба до 11.30 часа , когато започна службата.

Света Марина е дъщеря на езически жрец от Антиохия. Тя живяла през III век. Още като малка останала без майка, а баща й я възпитал в идолопоклонничество. Независимо от това Марина приема християнството още на 12-годишна възраст.

За зла беда,тъкмо навлязла в 16-тата си година, тя среща управителя на източните римски провинции Олибрий. Той бил поразен от хубостта й и веднага я поискал за жена. Девойката не скрива от него, че е християнка и заявява , че нейният единствен жених е Христос. Разгневен от дързостта й, Олибрий не само я издава на баща й, който станал и нейният пръв съдник и гонител, но я подлага и на жестоки изтезания. Накрая я вързали с вериги и я захвърлили в грамадна каца с вода. Младото момиче приело това изтезание като вид кръщение с вода и започнало да се моли на Господ да й развърже веригите. Едва свършила молитвата и чудото станало - оковите се разкъсали, неизвестна светлина огряла Марина, а тя започнала да пее хвалебствена религиозна песен. За своето странно христово кръщение девойката получила смъртна присъда и била посечана с меч.

Св. Марина често е изобразявана като победителка на дявола, причинител на злото - може би като отглас на легендата, че убива дракона-изкусител, като с кръстен знак се избавя от търбуха му.

Казват, че Света Марина идва в съня на хората, които вярват в нея, пророкува и дава съвети какво да се направи, за да се спасят вярващите от болести и нещастия. В много от църквите и манастирите, които носят нейното име има лечебни води, особено силни в деня на Света Марина - 17-ти юли. Света Марина е известна като господарка на змиите и лечителка на ухапаните. Почитана е като покровителка на брака.

Българите вярват, че Св. Марина Огнена държи под ключ всички живи твари и който я почита, пуща му малки гадини да не сторят пакост на човека. Светицата била и лечителка.

Имен ден имат Марина, Марин, Маринела.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини