От х:

Днес в x:

Разсекретяват СРС-тата. Преглед на печата

Използването на СРС и промените в правилата, при които се извършва подслушване, са сред водещите теми във всекидневниците.

„Записаното със специални разузнавателни средства (СРС) вече няма да е държавна тайна. Това реши правната комисия в парламента, която прие на второ четене промени в Закона за СРС.
Това означава, че делата, по които има подслушване и следене, няма да се гледат при закрити врати. С друга важна промяна в закона депутатите отрязаха разходките на ДАНС и МВР из страната в търсене на удобен съдия, който лесно да разреши подслушване. СРС-тата вече ще се одобряват само от шефа на окръжния съд, в чийто район се води разследването. Освен това, преди да се произнесе, съдията ще може да поиска от службите всички материали, които обосновават нуждата от подслушване.
Тези промени не срещнаха одобрение от присъствалите в комисията представители на ДАНС.
Проблемът с председателския пост в ДАНС още е висящ - депутатите не знаят кога ще започне процедура за избор на шеф на агенцията. Повечето са в очакване премиерът Орешарски да внесе предложението си..." - в. „Труд".

„Данните, които се придобиват чрез специални разузнавателни средства(СРС), няма да бъдат класифицирана информация във всички фази на наказателния процес. Това е едно от важните решения на правната парламентарна комисия, която прие на второ четене промени в Закона за СРС и Закона за защита на класифицираната инвформация.
Декласифицирането на данните от СРС не означава, че всяко лице би могло да иска информаиця по време на разследването, защото си остава следствената тайна, регламентирана в НПК, обясниха членове на комисията.
Този въпрос беше поставен отдавна, тъй като досега съдиите решаваха по свое усмотрение дали да закрият съдебните заседания заради приложени СРС по делата или да отворят вратите за публика.
От трите предложения на главния прокурор за промени в Закона за СРС не беше уважено първото - да може свидетел да бъде оборудван със СРС по свое писмено съгласие и събраните по този начин данни да бъдат използвани пред съда.  Върховният касационен съд и Висшият адвокатски съвет изложиха становища против и техните аргументи се оказаха по-убедителни за депутатите от комисията от становищата на МВР и ДАНС." - в. „Дневник".

„Да се направи промяна в Закона за специалните разузнавателни средства (СРС), която да позволи подслушването и следенето на свидетели, е предложил главният прокурор Сотир Цацаров. Идеята срещна силен отпор на заседанието на правната комисия в парламента вчера, където законопроектът беше обсъден преди второ четене, и беше отхвърлена.
Според предложението подслушването на свидетел трябва да става с негово съгласие и след подписване на писмена декларация. Прокуратурата смята, че по този начин ще се улесни работата на разследващите. Тезата беше защитена в комисията от зам. главния прокурор Пенка Богданова, но предизвика острата реакция на адвокати, съдии и депутати. Категорично против подобна промяна се изказаха от Висшия адвокатски съвет. Негов представител заяви, че всеки свидетел контактува с неограничен кръг хора и ако го подслушват, ще слушат и останалите, без да имат право на това. Против се обяви и председателят на Върховният касационен съд Лазар Груев с думите: "Доста е опасно въвеждането на подобно разширено прилагане."
Съдията, от когото се иска разрешаване на СРС, ще може да изисква всички материали по оперативното дело, решиха още депутатите. По този начин се цели повече контрол и отговорност на съдията. Освен това разрешенията вече ще се дават от окръжния съд, където е започнало делото. Целта е да се прекрати досегашната практика за дела в София да се иска разрешение от съда в Пловдив или Бургас.
Това обаче ще може да се заобикаля със специализирания съд, който има статут на окръжен, но юрисдикцията му е за цялата страна, усъмни се Груев.
Депутатите отмениха разпоредба от Закона за класифицираната информация, според която СРС-тата винаги са секретни..." - в. „Сега".

Петъчните вестници съобщават също, че прокуратурата е образувала досъдебно производство  срещу Комисията за конфликт на интереси.

„Прокуратурата е образувала досъдебно производство за длъжностни престъпления, извършвани в Комисията за конфликт на интереси, съобщи БТА като се позова на свои източници от разследването.
Разследването засега се води срещу неизвестен извършител. С разрешение на Софийския градски съд е направено претърсване в Комисията, откъдето за иззети данни от компютри. Проверката е започнала преди два дни.
Досъдебното производство е срещу неизвестно засега длъжностно лице, което използвало своето служебно положение, за да набави за себе си или за друг незаконна облага." - в. „Дневник".

"Софийската градска прокуратура е започнала разследване на дейността на комисията за конфликт на интереси, съобщиха пред "Сега" източници от държавното обвинение. Не е ясно дали има арести и повдигнати обвинения. Говорителят на столичното обвинение Румяна Арнаудова заяви, че не може да потвърди, нито да отрече новината.
Според сайта OFFnews има запечатани кабинети в комисията, а проверката е започнала още във вторник. Шефът й Филип Златанов снощи не отговаряше на мобилния си телефон.
Комисията е известна със спорните си решения. Например производството срещу близкия до бившия премиер Бойко Борисов ексдепутат от ГЕРБ Емил Димитров беше мотано почти година, а бившият шеф на комисията за конфискация Тодор Коларов бе обявен в конфликт, защото си купил служебния лаптоп." - в. „Сега".

Вестниците  продължават да следят протестите срещу правителството на Пламен Орешарски.

„Пореден ден на антиправителствени протести- 27-ми. И тази вечер недоволните срещу кабинета „Орешарски" са отново на улицата, за да поискат оставка и да изразят своята гражданска позиция. 
Хора с лозунги, свирки, вувузели и български трибагреници започнаха да се събират пред Министерския съвет, от където всяка вече тръгва протестното шествие...  „
Добре, че Росен Плевнелиев не подаде оставка, за да бъде коректив на гражданското общество сега" каза пред бТВ протестиращият Георги Илиев. Той стана известен с лозунга си: „България каза: Орешарски, върви си!". Той обясни, че ще продължава да протестира за оставка. Виктор Димчев, който също е част от протестната тълпа, каза, че хората не искат протестите да приличат на тези, които бяха срещу високите сметки за електричество от преди няколко месеца. „Нека да си ходят когато решат", каза Димчев и уточни, че докато кабинетът не си отиде, хората на улицата ще му напомнят, че не е желан и трябва да го направи... 
Днес сутринта множество хора отново пиеха ароматно кафе пред парламента. С всеки изминал ден те имат все по-оригинални начини да изразят недоволството си срещу кабинета. „Работен ден на открито" е новата инициатива, която стартира от днес и ще продължи три дни. Хората започнаха да работят докато протестират. Оказа се, че това е напълно възможно и демонстрантите го показаха. Те пиха кафе и работеха до 18 часа днес, включиха си ток за мобилните устройства и общодостъпен wi-fi...
Това не е първата нестандартна инициатива на протеста. Днес мрежата роди друга креативна идея - "с родител на протест". Нейното мото е "Доведи баба си, получи оставка". Идеята е всеки млад човек да доведе свои родители, за да се увеличи броят на присъстващите. На 14 юли от 14 часа пък ще се проведат митинги срещу властта в Сидни, Торонто, Виена, Щутгарт, Мюнхен и Лондон.
Утре протестиращите ще бъдат на едночасов мълчалив протест срещу народните представители. По този начин хората искат да изразят омерзението си срещу апатията на депутатите. „Заповядайте всички, нека мълчим 1 час, нека злокобното ни мълчание да кънти дълго в главите им", пишат демонстрантите за събитието във "Фейсбук". Стана ясно, че утре ще има и палатков лагер пред НС или така нареченото преселение на недоволните..." - в. „Стандарт".

„След Едвин Сугарев синът на Радой Ралин - Стефан и съпругата му Таня са поредните, които обявиха гладна стачка до падането на кабинета „Орешарски".
Стефан разкри пред Нова телевизия, че има високо кръвно и аритмия на сърцето, както и хронична исхемична болест на сърцето.
Запитани дали си струва тяхната саможертва, Таня заяви: „Струва си, разбира се. Това правителство даде всички грешни послания, които можеше да даде в първите си дни".
"Тази обществена енергия не може да не бъде забелязана от управляващите", обясни Таня.
Съпрузите са подготвили призив за подаване на оставка, който ще внесат с входящ номер в Министерския съвет с копие до посланиците на Германия и на Франция.
Припомняме, че Стефан започна гладната си стачка на 7 юли.
"Обявяваме безсрочна гладна стачка в подкрепа на продължаващата 12-и ден гладна стачка на писателя и общественик проф. Едвин Сугарев, фотографа и общественик Николай Генов, до оставката на кабинета "Орешарски" и срещу назначението за областен управител на гр. София на агента "Люляк" Росен Малинов от Шесто управление на ДС, който по закон е упълномощен да отговаря за определяне на обезщетенията на репресираните - което, освен конфликт на интереси срещу българските граждани е и груба гавра с жертвите на комунизма у нас", се казва в писмото на Таня и Стефан Стоянови до медиите." - в. „24 часа".

„МВР брои само неподвижните протестиращи на Ларгото в 19.30 ч.
Полицаите имат заръка да броят само неподвижните протестиращи пред Ларгото в 19.30 ч., защото само там можело да се брои.
В опит да предотврати по-нататъшни критики за начина, по който брои протестиращите, МВР сътвори поредния абсурд. Полицаите имат нареждане да отчитат единствено събиращите се между 19.30 и 20 ч. на Ларгото хора, преди още да са потеглили, обясниха от пресцентъра на МВР в отговор на въпрос на "Сега" докога ще продължават да обявяват нереално малък брой протестиращи в София. На интернет страницата на министерството от вторник вечерта се пускат снимки от камери, показващи точния час, в който са направени. Така МВР се застрахова, че показва положението на площада пред МС в реално време. Какво се случва по-късно не го интересувало...
От силовото ведомство твърдят, че часът 19.30 е оптимален, но признават, че после "естествено хората се умножават". По повод на десетките хиляди протестиращи, които от няколко дни блокират "Цариградско шосе" почти до Окръжна болница, МВР не се ангажира, тъй като там "има динамика", но все пак призна, че хората били повече от обявените от него 3000 души...
Междувременно станалият традиционен обстрел на сградата на парламента с домати и яйца доведе до два ареста вчера. Този път мишена стана северният вход на Народното събрание, откъдето влизат депутатите. Задържаните ще бъдат съдени по Указа за борба с дребното хулиганство. В началото на седмицата МВР обяви, че от началото на протестите на 14 юни до миналия петък са били задържани общо 135 души, а 763 са предупредени с протоколи..." - в. „Сега".

„При охраната на протестите ще следваме стриктно закона, където е описано всичко. Там, където протестиращите преминават една определена граница, ще действаме съобразно закона, каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, цитиран от Фокус.
"Наистина, не е допустимо 20 или 30 души да се опитат да блокират важни артерии, по този начин да затруднят движението и нормалното функциониране на пътните артерии и да направят проблем на много хора. Разбира се, когато са големи групи хора, те няма как да се съберат да протестират на едно място, без да затворят някои пътни артерии. Случаите са съвсем различни. Ще действаме диференцирано", добави Йовчев..." - в. „Труд".

Избирането на Румяна Тодорова за шеф на здравната каса също е сред темите на всекидневниците.

„Депутатите избраха д-р Румяна Тодорова за управител на Националната здравноосигурителна каса.
Кандидатурата й подкрепиха единодушно 101 народни представители. Мандатът на д-р Тодорова е до 12 февруари 2015 г.
„За" кандидатурата на д-р Динчо Генев гласуваха 30 депутати, „против" - 2, 69 се въздържаха.
"НЗОК не бива да остава монопол", каза преди това от парламентарната трибуна д-р Румяна Тодорова." - в. „Труд".

„Искам да знам къде са моите вноски и за какво бяха похарчени. Къде е онзи 1,5 милиарда лева, който събрахме за здраве? Искам да знам къде са моите вноски, за какво бяха похарчени? Ако някой ме увери, че са дадени за здраве, за онкоболни, няма да задавам този въпрос отново", изброи риторичните си въпроси д-р Румяна Тодорова.
„На сайта на касата намерих само закона за бюджета за 2013 г. Бюджетът бил балансиран, но не е и в близките дни ще ви убедя в това. Веднага трябва да се направят стъпки за възстановяване на диалога с Министерство на здравеопазването, съсловните организации. Никакъв рамков договор не може да бъде факт, докато институцията не излезе с ясна картина за състоянието на нещата. Първата ни задача е да завършим годината, оттам нататък ще чертаем планове. Към бюджета на касата бяха вкарани дейности, за които не беше предвидено колко ще струват", подчерта пред депутатите при представяне на концепцията си д-р Румяна Тодорова. „Някой може ли да каже колко са неосигурените в България", попита в заключение тя. По-късно пред журналисти новата шефка на Касата обяви, че първото, което ще направи е още в петък да провери финансовото състояние на НЗОК.
Мандатът на шефа на НЗОК приключва на 12 февруари 2015 г..." - в. „Стандарт".

„Ще се захвана първо с анализ за финансовото състояние на касата в момента. Това заяви пред журналисти в парламента д-р Румяна Тодорова, която беше избрана за управител на Националната здравноосигурителна каса.
„Много са разнопосочни сигналите, които идват. Всички чухме какво каза д-р Пламен Цеков. Той ни потупа по рамото и ни каза: „Не се притеснявайте, бюджетът ще стигне". Само че от болниците и от лекарствата пристига друга информация. Откъде взе 17-те милиона лева, които той добави към бюджет „Лекарства"? От миналата година няма нищо. От резерва ли са или се черпи вече четвърто тримесечие на касата", попита д-р Тодорова.
„Тази година нищо не може да се случи. Законът за бюджета на касата е гласуван, факт е и работим по правилата на този закон. Въпросът е да се види къде изтичат парите. Трябва пълен анализ на лекарствената политика, какво се случва по диагнози, този преразход дали се дължи само на вкарани нови продукти или има и нещо друго, какво става в болниците, защо липсват направления. Интересното е, че направления липсват в определени региони, не навсякъде. Касите не са си свършили работата. Погваме нашите поделения, искаме информация какво се случва по региони", добави д-р Румяна Тодорова..."  в. „Сега".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини