От х:

Днес в x:

С много мъка парламентът освободи Портних

Депутатите много трудно пуснаха Иван Портних от ГЕРБ да встъпи в длъжност като новоизбран кмет на Варна.

Наложи се парламентът три пъти да гласува искането му за предсрочно прекратяване на депутатските правомощия, докато Портних бъде освободен.

Първоначално 43 бяха "за" освобождаването му от депутатския пост, 9 „против", 43 „въздържал се".

Така проектът за освобождаването му не мина. Социалистите решиха с този вот да дадат урок на опонентите си от ГЕРБ, които продължават да не влизат в пленарна зала.

Атанас Мерджанов от БСП обясни, че е било редно Иван Портних днес да е в зала. За пример той каза, че дори когато е освобождаван, шефът на НЗОК Цеков е бил в пленарна зала.

Предложено бе прегласуване. Резултатите бяха - "за" 58, „против" 7, „въздържал се" 42.

Системата в парламента отчете, че Портних е освободен като народен избраник. Според някои от депутатите обаче системата не е отчела правилно днешния кворум и вотът е категоричен - Иван Портних остава депутат.

Така в крайна сметка не стана ясно дали новоизбраният кмет на морската столица все още е депутат.

Кворумът днес, за да бъде прието решението е 63. Има спор дали има взето решение, каза в кулоарите на НС председателят на парламента Михаил Миков. Този спор може да се реши или от Конституционния съд, или да се преразгледа случая в пленарна зала, смята той.

По думите му КС има опит с подобни казуси - веднъж със Снежана Ботушарова, която е трябвало да стане посланик, а другият случай е от 1992 година, когато народен представител на два пъти не е освобождаван и КС се е произнесъл с нарочно решение. Воля на пленарната зала е да избере пътя, по който ще продължи, смята парламентарният шеф.

Малко по-късно казусът отново се върна в пленарна зала.  Нямаше да се изправим пред този случай, ако ГЕРБ бяха в пленарна зала, заяви от трибуната Лютви Местан. Той поиска отново да се прегласува прекратяване на правомощията на Портних като народен представител.

Това предложение обаче според Мая Манолова е на ръба на правилника. Не се наемам адхок да променя дневния ред, каза тя. Затова депутатите чрез гласуване решиха отново да гледат оставката на Иван Портних като депутат.

И така при трето гласуване за деня по казуса "Портних" системата отчете - за 103, 6 против 3 въздържал се. Така най-накрая Иван Портних вече не е депутат и може да седне на кметския стол във Варна.

Пред „Фокус" Портних  определи действията на ДПС като опит за изнудване на ГЕРБ чрез процедурни хватки да се върнат в парламента.

Но ние имаме категорично решение по този въпрос, подчерта той.

Поведението им е дребнаво и в разрез с Конституцията, която не изисква преценка на Народното събрание при категорично изразена воля, каза още той.

Ще пусна нова молба до Народното събрание, за да прекрати правомощията ми на народен представител предсрочно, допълни Портних.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини