От х:

Днес в x:

Кметът поведе на МВР с едно на нула, съдебното решение секретно

Хасковският административен съд обяви за нищожна заповедта на областния управител Ирена Узунова, с която се отменяше заповед на кмета Георги Иванов за проверка на вилата на МВР в Кенана. Преди няколко месеца със своя заповед градоначалникът бе разпоредил комисия от общината да провери строителните документи на така наречената вила на МВР в Кенана. Губернаторката обаче я отмени. Сред мотивите й бе специалният статут на обекта. Според областния управител строителството в обектите на МВР е свързано с националната сигурност и не подлежи на контрол от страна на общините.

Общината обаче обжалва губернаторската заповед в съда. Административните съдии засекретиха делото с мотива, че на заседанията ще се разглеждат документи с гриф секретно.

Нещо повече, административния съд засекрети дори решението по това дело. То не е качено на официалния сайт на административния съд. Мотивите му също са тайна. В крайна сметка решението, без мотивите, бе съобщено от председателя на административния съд Теодора Точкова след настояване на Haskovo.net.

Общината бе представлявана в съда от председателя на ОбС Иван Иванов. Той не вдигна телефона си за коментар пред Haskovo.net.

Областният управител Ирена Узунова пък заяви, че също не е виждала съдебното решение и не може да го коментира. „Но не бих коментирала по принцип съдебно решение, което не е влязло в сила, каквото и да е то“, каза още Узунова.

Отмяната на нейната заповед на практика означава, че общинската комисия, назначена от кмета, има право да провери законността на строителството на вилата на МВР, както и останалите постройки и съоръжения в имота. Това обаче може да стане при положение, че решението на хасковския административен съд не се обжалва пред Върховния и влезе в сила. Засега не е ясно дали този акт ще бъде обжалван.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини