От х:

Днес в x:

Словения избира президент

Бившият премиер Борут Пахор и действащият президент Данило Турк влизат днес в решаваща схватка във втория тур на президентските избори за държавен глава на Словения.

Право на глас в страната имат 1,7 млн. души.

На първия тур на 11 ноември Пахор предизвика истинска изненада като набра близо 40 на сто от подадените гласове и изпревари съперника си с 5 на сто.

Изборите ще се проведат на фона на най-сериозните през последните години антиправителствени протести, които заляха Любляна, Марибор и други словенски градове, коментират БГНЕС и РИА Новости.

На митингите, организирани чрез социалната мрежа Фейсбук, гражданите призовават правителството на Янез Янша да подаде оставка заради влошаване на социално-икономическото положение в страната. Те също така искат подмяна на всички "политици и крадци – адвокати, съдии, олигарси и финансисти".

Последната протестна акция, в която участваха близо 10 000 души, се проведе в събота в Любляна и бързо прерастна в улични сблъсъци с полицията. Според някои информации стълкновенията били предизвикани от група неонацисти.

Протестите започнаха скоро, след като правителството обяви намеренията си за бюджетни съкращения, за да бъде предотвратен фалитът на държавата. Словения преживява най-тежката рецесия сред страните от еврозоната. От 2009 г. спадът на икономиката стигна 9%, а безработицата обхвана 12 на сто от работоспособното население. Според експерти от международния институт по въпросите на близкия изток и Балканите (IFIMES), след президентските избори Словения е длъжна да започне да установява сериозни икономически отношения с държави извън ЕС в търсене на нови експортни възможности.

Що се отнася до изборите Данило Турк загуби поддръжката на избирателите, тъй като се афишира като независим кандидат, но на практика се ползва от подкрепата на много политически сили. Сред тях са "Позитивна Словения (неин лидер е кметът на Любляна Зоран Янкович), центристката Демократична партия на пенсионерите на Словения (неин водач е министърът на външните работи Карл Ерявец)и група извънпарламентарни сили. Другият кандидат за президентския пост – Борут Пахор, успя да си създаде излъчване на съвременен лидер, който може да провежда политика, независима от партийните интереси. По оценки на IFIMES от 2008 до 2011 г. Пахор е оглавявал най-слабото правителство на страната, но има достойнството да признае своите грешки. И има вероятност да спечели днешния балотаж с над 30 на сто преднина пред конкурента си.

 Сегашният вот е пети в новата история на страната, която обяви независимост през 1990 г. по време на първия кръг на 11 ноември беше отбелязана най-ниската избирателна активност в историята на страната – 48 на сто.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини