От х:

Днес в x:

Загрято масло е причината за взрива на трафопоста в Бургас

Загрято до 600 градуса масло е счупило един от предпазителите на трансформатора в жилищния блок в центъра на Бургас.

Това са първите резултати от назначените експертизи след избухналия на 16 октомври взрив на трансформатора, който едва не събори кооперацията, съобщава БНТ, цитирано от БГНЕС.

В направените електротехническа и химическа експертизи като причина за взрива се посочва серия от къси съединения в намотките на трансформатора, в резултат на което маслото е започнало да кипи. Красимира Кателиева - говорител на Окръжна прокуратура Бургас заяви, че това е предизвикало спукване на един от високоволтовите предпазители, откъдето излиза голямо количество маслени пари и в комбинация с кислорода от въздуха се е образувала взривна смес.

Тази експертиза потвърждава една от първите версии на разследващите, че става дума за отделени газове от самия трансформатор.

"Заключението на втората експертиза е, че наличното в трансформатора масло се е било загряло до 600 градуса по Целзий, което е температура много над максимално допустимата", заяви Кателиева.

Тя каза, че взетите кръвните проби за алкохол от дежурните електротехници на ЕВН, които са влизали в трафопоста час преди взрива, са отрицателни. До дни се очаква да излязат и резултатите от останалите експертизи на злополучния трансформатор.

БГНЕС припомня, че на 16 октомври през нощта взрив избухна в центъра на Бургас. Експлозията стана в трафопост, който се намира в мазето на жилищна кооперация. При инцидента имаше леко ранени жители на блока. Като по чудо жертви нямаше. Силната ударна вълна от експлозията обърна автомобили, паркирани пред блока. Хората бяха в шок и прекараха нощта пред сградата. Два апартамента бяха напълно унищожени от експлозията, изпочупени бяха и стъклата на съседни сгради.

След инцидента от ЕVN разпространиха официално становище, в което се казва, че подобен инцидент се случва за пръв път в историята на дружеството.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини