От х:

Днес в x:

Вирус разболява детските градини, чакат се усложнения

В инфекциозно отделение отчитат нов причинител на болести сред децата

Ентеровирусна инфекция вече е вкарала 5 деца на вързаст между 3 и 6 години в хасковските инфекции. Децата са преминавали през Спешното, а после са пренасочвани за преглед при специалисти. Става дума за чревна инфекция която преминава с висока температура и обриви по устата, краката и ръцете. Затова инфекционистите я наричат „синдром уста, ръка, крак”. Все още не е ясна микробиологията на причинителя, защото не са извършени лабораторни изследвания. От една страна са съмненията са за салмонела от нов тип, но според дългогодишни инфекционисти, по скоро става въпрос за Ентеровирус 71 от типа на коксаки вирусите. Това са група стомашно чревни болестотворни микроорганизми, основно отделени в 19-ти тип. Разболяването от тях протича с висока температура, обриви и обща отпадналост.

Това което е притеснителното е, че са възможни усложнения. Заболяването може да прерастне в менинго-енцефалит или да се прояви в парализа на част от крайниците. Няма ясно лечение от този вирус, ключовото е хигиената плюс прием на големи количества витамин А. Той основно се съдържа в морковите, но ако храненето с техни екстракти се предозира, може да има други неприятни последици. Общо казано, необходимо е голям прием на плодове и зеленчуци. Необходим е спешен анализ на изпражненията на засегнатите в националната референтна лаборатория в София, понеже в Хасково няма сертифицирана лаборатория която може да извърши изследването.

Заболелите деца са в градинска възраст, което предполага масирано разпространение на инфекцията. Тя се предава по фекално-орален път. Контагиозният индекс/степента на заразяемост при контакт с носител/ е сравнително висок.

Още от средата на миналата седмица се наблюдава повишена заболеваемост в градините. В някои от тях има съмнения за наличие на скарлатина. Симптомите на скарлатината обаче са същите както с ентеровирус 71, с тази разлика, че обривите при шарката са по скоро като пигментация по кожата, докато при чревната инфекция са ясно изразени като пъпки.

Повече информация очаквайте, когато институциите отново тръгнат на работа в понеделник.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини