От х:

Днес в x:

Смъртта на Иисус датирана по земетресение

Земетресение и слънчево затъмнение последвали смъртта на Иисус на Голгота

Учени изчислиха, че Спасителят е загинал на кръста точно на 3 април 33-а година от нашата ера.

Евангелистът Матей записал, че след като разпнатият Иисус “простенвайки със силен глас издъхна”, земята се разтресла / Матей, 27:50-51/.Тази добавка на евангелиста е възприета като директно насочване към земетресение от страна на германски геолози от Изследователския център по геонауки / German Research Center for Geosciences /. Немците решили, че ако успеят да устновят точната дата на земетресението, ще знаят и деня на смъртта на Иисус.

Екипът от геолози започнал работа под ръководството на Джеферсън Уйлямс в околностите на Мъртво море. Те успели да установят, че преди две хиляди години там наистина е имало силно земетресение. Косвените данни обаче давали различни уточнения и годината се оказала някъде между 26-а и 36-а. Уточненията продължили отново по данните от Библията. Ето ги: Божият син е бил разпнат по времето на прокуратора Пилат Понтийски. Разпнат е в петък, в деня след първата нощ на пълнолунието, след деня на пролетното равноденствие. При изпълнението на смъртното наказание станало и слънчево затъмнение. Евангелистът Лука отбелязва: “Беше около шест часа през деня, и стана тъмнина по цялата земя до деветия час. И помръкна Слънцето…”

Истинска главоблъсканица! Но като се подреди този библейски пъзел, излиза според учените хора, че Иисус Христос е умрял на кръста в петък, на 3 април, 33-а година от новата ера, приблизително около 15 часа. Аналогично заключение са направили и румънските изследователи Ливиу Мирча и Тибериу Опройю от Националната обсерватория на Румъния. Те обаче дошли до този извод, опирайки се на астрономически аргументи.

Източник: pravda.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини