От х:

Днес в x:

Фейсбук си купи компания за снимки за 1 млрд. долара

За една нощ 13 американци станаха мултимилионери, след като Фейсбук обяви, че ще купи за рекордните 1 милиард долара популярната в САЩ социална мрежа за споделяне на снимки "Инстаграм", съобщава Би Би Си, цитирана от "Стандарт".

Основателят на Фейсбук Марк Цукърбърг обяви сделката в профила си в Туитър. Това не е първата сделка за милиарди в Силиконовата долина, но изглежда най-скъпата предвид размера на придобитата компания.

"Инстаграм" е основана едва преди година и половина от студента в Станфорд Кевин Систром и приятеля му Майк Кригър. Днес компанията има едва 13 служители.

"Инстаграм" е приложение за мобилни телефони, което позволява на потребителите лесно да правят снимки, да добавят различни ефекти и да ги споделят в интернет.

До този момент приложението има 30 млн. потребители. Първоначално програмата е пусната само за продуктите на "Епъл", но миналата седмица тръгна и версия за телефони с операционна система Android, която ще привлече още милиони потребители.

Именно това накарало Фейсбук да започне експресни преговори за придобиването на компанията. Новите собственици обещават, че няма да ликвидират мрежата, която е отчасти конкурентна на Фейсбук, а ще продължат да я развиват.

Сред най-щастливите от сделката са хората, забогатели от "Инстаграм". Систром ще стане собственик на 400 млн. долара, а Кригър - 100 милиона.

13-те служители ще разделят дял от 10% и всеки от тях ще вземе средно по 7-8 милиона.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини