От х:

Днес в x:

Яйца, козунак, агнешко - колко струва трапезата за Великден?

С минимална заплата могат да се закупят едва 6,5 пъти основните продукти за празника

Необходимите средства за задължителните елементи от трапезата за Великден възлизат на 110 лева, показват наблюденията на Института за социални и синдикални изследвания и обучение (ИССИО) към КНСБ на цените на продуктите. Кратък анализ на данните за БТА направи икономическият анализатор в Института Петър Мишев.

По традиция трапезата трябва да е богата, а празникът Възкресение Христово е сред най-почитаните от българския народ. В тази връзка се повдига въпросът за необходимите средства на едно домакинство за подготовката му, а и за това какво може да си позволи човек, който получава най-ниското възнаграждение - минимална заплата.

Първият задължителен елемент са боядисаните яйца.

„Обикновено всяко българско домакинство се стреми да подготви поне една кора от този продукт за традиционните „битки“. Това означава, че сумата, която трябва да се отдели за тях, е около 15 лева за 30 броя, ако говорим за най-малкия размер“, посочи Петър Мишев.

Изборът на някои от другите видове - по-големи или според отглеждането на кокошките, ще доведе до допълнително оскъпяване.

Основна част от традиционната трапеза е и козунакът.

„Разбира се, съществуват различни имитации на този продукт, но ако българското домакинство иска да постави на масата си стойностен домашен козунак, то трябва да си приготви сума от минимум 10 лв./кг“, допълни той.

Символичен край на великденските пости слага агнешкото месо.

„Данните показват, че килограм месо средно излиза около 26 лева, като спрямо предишния Великден неговата цена на дребно се е повишила с 12 процента. Като се вземе предвид, че за приготвянето на всяко местно ястие са необходими и други продукти, крайната стойност на основното блюдо ще нарасне допълнително. Ако към вече изброените продукти се добави и една голяма традиционна зелена салата или гарнитура от пресни картофи, сумата ще набъбне още повече“, коментира икономическият анализатор.

По думите му на база на изложеното една бърза сметка показва, че необходимите средства за изброените задължителни елементи от празничната трапеза възлизат на 110 лв. при закупено месо от 2 кг за едно домакинство. Към тази сума не са включени напитки или сладкиши, които оскъпяват допълнително.

Петър Мишев припомни, че от 1 януари 2024 г. минималната работна заплата достигна 933 лева бруто, което е 724 лева нето.

„Едно сравнение с необходимите продукти за великденската трапеза с този „чист“ размер на законоустановеното минимално възнаграждение в страната разкрива, че с тези средства могат да се закупят едва 6,5 пъти основните продукти за празничната трапеза, което е тъжната новина на настъпващото събитие“, коментира експертът.

Петър Мишев участва и в аналогичен анализ на миналия Великден. Тогава данните на ИССИО показаха, че при всички основни продукти има значителен ръст спрямо 2022 г. и празникът с базовите такива „излиза“ около 105 лв., без да се включват салати, напитки и сладкиши.

Общо 2616 лв. струва нетно издръжката на живот за тричленно семейство към март - двама работещи възрастни и едно дете до 14 години, обяви преди дни КНСБ по наблюдения на ИССИО.

Доходът, необходим за издръжка, нараства с 1,1 на сто на тримесечна база и с 4,3 на сто на годишна база. Така в периода март 2023 - март 2024 г. издръжката на живот според синдиката е нараснала със 107 лв. за тричленно семейство и с 60 лв. за сам човек.

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини