От х:

Днес в x:

Крим отново атакуван с далекобойните ATACMS

Ръководителят на руската администрация на Крим Сергей Аксьонов каза, че неексплодирали компоненти на бойни глави се предполага, че са разпръснати в района на Симферопол "след свалянето на ракети ATACMS", цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

"На вниманието на жителите и гостите на полуострова! Район Симферопол (село Донское, околностите). След като ракетите ATACMS бяха свалени, недетониралите суббоеприпаси се разпръснаха. Ако намерите тези боеприпаси, не ги вдигайте, не се приближавайте, обадете се на Министерството на извънредните ситуации и Министерството на вътрешните работи", написа той.

Русия заяви във вторник, че нейните системи за противовъздушна отбрана са свалили шест произведени в САЩ армейски тактически ракетни системи (ATACMS), изстреляни от Украйна през последните 24 часа.

Руски телеграм канали и официални лица съобщиха за експлозии и операции на противовъздушната отбрана в анексирания Крим. Според тях местните жители са чули експлозии в районите Евпатория, Джанкой, Симферопол, Гвардейски и Красноперекопски.

Съветникът на Аксьонов Олег Крючков призова "да не се снима и публикува работата на системите за противовъздушна отбрана". Представител на назначената от Русия окупационна администрация на Запорожка област Владимир Рогов се обърна към абонатите в своя телеграм канал със същата молба и съобщи, че руската система за противовъздушна отбрана е "сработила" над Джанкой и Симферопол и, според думите му, полуостровът е бил атакуван от ракети ATACMS.

Миналата седмица стана известно, че наскоро САЩ тайно са доставили на Украйна ракети ATACMS с обсег от 300 километра. Украйна вече ги е използвала за първи път в Крим, съобщиха американски официални лица и медии.

Според източника на Ройтерс, пожелал анонимност, ракетите са били използвани за първи път рано сутринта на 17 април - те са били изстреляни по военното летище в Джанкой в ​​анексирания Крим, разположено на около 165 км от украинската фронтова линия.

Източник на Асошиейтед Прес каза, че ударите са насочени и към руски войски на украинска територия под техен контрол. Според New York Times става дума за удар по руски войски в окупирания град Бердянск в Запорожка област.

Източник: инюз

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини