От х:

Днес в x:

Държавата дава на фирмите минимална заплата и осигуровки за наемане на безработни

Нова финансираща мярка за осигуряване на наемане на безработни.

Само онлайн обаче ще се подават заявленията по подпомагащата финансова мярка на Министерството на труда и социалната политика „Заетост за теб“. Бюджетът по нея е 160 млн. лв., от които 50 млн. лв. са за компании от сферата на туризма. Финансирането е по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

По тази мярка работодателите могат да наемат безработни с регистрация в бюро по труда за период от 3 месеца. А за това време те ще получат от държавата средства за възнагражденията им в размер на минималната заплата, както и дължимите осигуровки.

Бюджетът на проекта предвижда и подпомагане на работодатели, които попадат в останалите допустими сектори, като средствата са разпределени на квотен принцип по общини и окрупнени по области спрямо равнището на безработица, броя на новорегистрираните безработни след 13-ти март, тази година. Взима се под внимание и броя на работодателите в съответната община.

Според последните данни на Агенция по заетостта за безработицата в Хасковско област, в община Хасково към 31 май регистрираните безработни лица са 3977, което представлява 8,2 %. За сравнение без работа през април са били 4311 души или 8,9 %. Так за последния месец се отчита спад от 0,7 %, като наетите в сезонни дейности са една от възможните причини за намалението на безработицата в община Хасково.

В Проекта „Заетост за теб“ могат да участват работодатели, регистрирани по Търговския закон и Закона за кооперациите, вкл.и общински предприятия, работодатели, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, както и регистрирани по Закона за народните читалища, уточни шефът на Дирекция „Бюро по труда“ в Хасково Тянко Кондов.

От БТ обръщат внимание, че има и ограничение за броя на лицата, които могат да бъдат наети. Максималният брой на заявени работни места, за които може да кандидатства един работодател, зависи от списъчния състав на персонала за 2019 г. за месеца, съответстващ на месеца на подаването на заявката.

При персонал от 10 души, помощта може да бъде заявена за наемане на до 2 лица по мярката. Във фирми, които имат щат до 50 души, се допуска да бъдат наети до 10 лица, за тези с работни места до 250 души, се допускат до 30 лица. Компаниите с над 251 души персонал могат да се възползват да наемат по програмата „Заетост за мен“ до 60 лица.

За работодатели от сферите на хотелиерството и ресторантьорството, и за тези, свързани с туристическите и туроператорските дейности, важи различен квотен принцип за максималния брой на заявените работни места. До 10 души списъчен състав се допуска кандидатстване за финансиране на до две работни места, до 50 души-до 10 лица, за състав до 250 души се допуска наемане до 50 лица, за персонал по списък до 251 души, сега по програмата може да се кандидатства за получаването на минимална заплата и осигуровки от държавата за наемане на до 100 лица.

Има ли обаче възможност за спекулации от страна на работодателите, които имат намерение да използват механизма „Заетост за теб“, за да върнат на работа съкратен свой служител през периода на извънредното положение, като по-изгодна мярка, вместо да се възползват от мярката 60/40, по която те покриват по-голямата част от заплатата и осигуровките на работниците си?

„Целта на проект “Заетост за теб” е да се предостави подкрепа за реинтеграция в заетост на безработните лица, останали без работа вследствие от възникналата пандемия и разпространението на коронавирусa COVID-19.

В отговор на предизвикателствата, свързани с наблюдавания бърз темп на растяща безработица в страната, проектът цели да окаже навременна подкрепа на работодатели за наемане на безработни лица чрез осигуряване на субсидия за заетост. Допустима целева група по проекта са безработни лица, които не са били в трудови правоотношения с работодателя или свързани с него предприятия по смисъла на Закона за малките и средните предприятия в период, не по-малък от 1 месец от подаване на Заявката на работодателя.“, казва по този въпрос шефът на Бюрото по труда в Хасково Тянко Кондов.

Работодателят има право да кандидатства и в случай на одобрение да се възползва от всички проекти, предвидени за подпомагане или компенсиране за запазване на заетостта.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Робовладелците наемат шивачки
  А Боци Тулупа трупа в шкафчето пачки
  .....
  Ха кажете кое има по сметка - да си шивачка или проста кърджалийска патка :))
 • 2
  По
  поредната тъпотия
  18 0
  15:05, 8 юли 2020
  Значи работодателите съкратиха обучени и кадърни хора, които сега по тази измислена мярка не могат да наемат отново. Егати тъпотията. Дайте да наемаме некадърници и ******и, а готовите обучени кадри да хвърлим на пътя. Пфууууу тъпа държава
 • 3
  Ра
  Работливко
  5 -1
  17:49, 8 юли 2020
  Мини минимална заплата.Т.е. до края на месеца си броиш жълтите стотинки.
 • 4
  Do
  Do 2ри
  2 -1
  23:22, 8 юли 2020
  Да и после работодателите се тюфкат защо нямало ценни кадри. Еми наемете си инжинерите от Гвардията и Вулкан 🤣🤣😂
 • 5
  Ро
  Робовладелец
  0 -3
  00:15, 9 юли 2020
  А на теб дръжката в г.за !

Хороскоп за 14.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Договорените срещи ще ви създадат повече вълнения, предвид предложения за сътрудничество и други участия. Не всички от тях носят перспективите, които желаете, за това проучете възможностите, преди да дадете отговора си. Съдбата сама ще ви предложи вариант, и ще си признаете, че по-добър не би могло и да бъде.
14 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще приемете делово предложение, в което виждате добра перспектива за себе си. Благоприятно развитие на събитията ще ви тласне в нова посока на мислене, позволяваща ви пълноценно разкриване на потенциала и лична удовлетвореност. С някого ще постигнете съгласие по спорен въпрос.
14 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят ви ще е натоварен и изпълнен с ангажименти. Няма да ви липсва шанс и свидетелства за него ще станат финансови и лични успехи. Намерете време и за семейството си, а също и да си починете от ежедневните грижи. Някои от вас ще усетят силно привличане към една личност и може би начало на силна връзка.
14 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е днес неочаквано развитие на ваш професионален въпрос да промени всичките ви планове за този ден. Не се учудвайте ако наистина ви се наложи да поемете по различен път от този, който сте планирали досега. Срещате трудности, които изискват навременната ви намеса, затова не се колебайте да действате твърдо. Очакват ви скорошни приходи.
14 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Търпеливо дочакахте решението на свой проблем - пред вас ще се открият добри възможности за развитие. Използвайте времето си пълноценно, като не пренебрегвате любимите ви хора. Те ще ви заредят с енергия и увереност в предстоящите ви ангажименти. Поработете върху физическата си форма.
14 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Мнозина от вас са склонни на рисковани постъпки днес. Явно умеете да поемате разумни рискове. Просто сами осъзнавате възможностите си за момента и е похвално, че не позволявате на ентусиазма се да измести реализма. Опитайте се да отделите повече време за любимия човек, дори да ви струва определени усилия.
14 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
14 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Трудностите ще повлияят на някои от вас, правейки ги раздразнителни и затворени. Търсете съдействието на онези, които не биха ви го отказали, за да не губите от инерцията и енергията си. Обърнете внимание на идеите, които ще ви осенят и работете по тях. Приятел ще ви помогне да се разтоварите от стреса, грижейки се за доброто ви настроение.
14 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С доброто си настроение ще правите атмосферата около вас ведра и приятна. Работата няма да ви затруднява и с лекота ще отхвърляте задачите си. Имате енергия, която може да трансформирате в нещо полезно за близките си. Няма причини да сте недоволни от постигнатото.
14 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстоят ви различни срещи днес и разнообразна информация, с която ще работите. Стараете се да придвижите напред свой проект и дори да ви се наложи да забавите развитието му, не се отказвайте от намеренията си. Задълбочавате познанията си в определена област, което в последствие ще ви предостави добри възможности на работното място.
14 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Работите ентусиазирано и с желание да постигнете набелязаните резултати. Това ще стане и с немалко далновидност от ваша страна. Опитайте се да не се влияете от конкуренцията, работете за себе си и не се съревновавайте с вече постигнати чужди резултати.
14 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Основателно ще повишите очакванията си към някого или нещо. С действията си показвате силно присъствие, подкрепа или работа, която води до добри резултати. Мислите ви са свързани и с други задачи, освен професионалните и това ви натоварва. При уреждане на финансов въпрос ще търсите нечия подкрепа и със задоволство ще установите, че ви се отдаде по-лесно, отколкото сте предполагали.
14 авг 2020
Последни новини