От х:

Днес в x:

Психолозите очакват бум на сигнали от жертви на домашно насилие след вдигането на мерките

Бум на сигналите за домашно насилие се очаква след отпадането на кризисните мерки и ограниченията за социални контакти. Това прогнозира психологът и управител на Фондация „Х&Д Джендър перспективи“ и „Български център за джендър изследвания-клон Хасково” Петя Петкова. И в момента тя и колегите й от Фондацията –социални експерти и адвокати продължават с консултациите на малтретирани от близките им, но дистанционно.

„Имаме обаждания от хора, които търсят помощ, заради тормоз вкъщи, но голямото отприщване на това споделяне очакваме, че ще се случи след отпадането на мерките, когато хората вече ще имат право да контактуват на живо.”, казва психоложката. Тя е и сред доброволците психолози към отвореното за съвети и помощ онлайн звено към община Хасково.

„След първоначалния шок от изолацията, хората малко по малко сякаш започнаха да свикват с нея. Но напрежението у всички е все още голямо. Очаквам обаче, че онези, които са склонни към агресия, и в момента изпитват някакви затруднения или са с променен социален статус поради някаква причина-останали са без работа, например, ще я отприщят в един момент. Затова и смятам, че след като отпадне социалната изолация, тези, които в периода на мерките са станали жертви на домашно насилие и сега стискат зъби, ще започнат да споделят за това-с приятели, с професионалистите, с близките си,  и ще потърсят помощ за закрила. Защото сега не си представяме как насилникът стои в едната стая пред телевизора, а жертвата му звъни и търси помощ от другата. Но има много тежки ситуации и хора, които не издържат на тормоза и рискуват буквално живота си, за да се спасят. Такива сигнали имаме.”, анализира Петя Петкова.

С хората, за които с колегите й са започнали процедури за правна, психологическа или социална подкрепа преди наложените мерки, продължават да работят и онлайн. Адвокатите на Фондация подготвят документите им и вече в района на Хасково дори има издадени две ограничителни заповеди на насилници от началото на въведените мерки у нас заради здравната криза с разпространението на короновируса в средата на март. „Добре, че съдилищата продължават да гледат дела за домашно насилие и имат възможност да го правят и онлайн, защото има наистина крайно неотложни ситуации.”, коментира Петя Петкова.

В Кризисния център за жени жертви от домашно насилие под шапката на Фондация „БЦДИ” –клон Хасково, който е позициониран в Димитровград, и в момента се извършва настаняване, но само при крайна ситуация. Това е така, понеже по принцип хората, които се приемат там прекарват седмица в изолатор-помещение, в което изчакват карантинен период. Сега, в този изолатор те влизат за по две седмици, заради ситуацията с пандемията от Ковид-19 и риска в центъра да попадне заразен човек.

В Кризисния център има приютени четирима души-две жени с децата им. Всеки момент ще бъде приета и още една жена. Тя ще прекара в изолатора две седмици. За да е напълно безопасно обаче това помещение има нужда от собствено кухненско оборудване, за да е напълно изолирано от общия кухненски блок и останалите стаи, които обитават настанените.  

„В т.нар. изолатор е само един и може да приемем само един човек с децата му, докато премине карантинният период, който заради здравните мерките, свързани с инфекцията от коронавирус, сме удължили до две седмици. Имахме още едно обаждане за бедстваща жена-жертва на домашно насилие, която е с дете, няма къде да отиде, отказва и категорично да се върне при съпруга си насилник, но нея няма къде да я изолираме и няма как да я приемем.”, посочи Петкова.

В центъра в момента се справят както могат с разходите заради наложените повече изисквания за дезинфекция и ползването на лични предпазни средства заради епидемията. Имат осигурени маски и дезинфектанти за приютените жени, които ползват закрилата в пълна анонимност, но те са в ограничени количества. За тях са пренасочени част от средствата, определени по бюджета за храна. „Няма как да оставим хората незащитени. Дори при прием, молим тези, които имат възможност, да си направят бърз тест за заразата. За съжаление обаче повечето от жените, които идват при нас, са претърпели сериозно физическо или психологическо насилие и са все още в шок, много от тях не разполагат със средства.”, обяснява Петя Петкова и казва, че в Кризисния център за защита на жени от домашно насилие ще са благодарни на всяка обществена помощ.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

 • 1
  Са
  Сарандиев
  24 -2
  20:17, 21 апр 2020
  Аз пък не познавам такива,които напълно да са се изолирали!Хората се усетиха,че няма полза от тази стегнация.
 • 2
  12
  123
  26 -10
  21:06, 21 апр 2020
  Аман от тия джендърпедали смучат пари и пълнят с глупави педалски идеи хората. Защо им давате място за изява на тия българопредатели и изменици.Повредиха мисленето на хората със сороидни тъпотии.Само и само да управляват мисленето на народа. Коя е тая Петкова къде и е снимката да я знаем коя е?
  • Jh
   JHB
   4 -2
   11:51, 22 апр 2020
   Само пълен ***** и бай ганю или бай тошо, може да разсъждава така. Изменниците сте тези, които сте срещу Европа. В момента сме на най-доброто място, където досега не сме били през цялата си история - обединена Европа. Всички драпат да се присъединят, а ние сме отдавна част от нея.
 • 3
  Хе
  Хетеро
  22 -6
  21:07, 21 апр 2020
  Център за джендър изследвания и джендър переспективи.....Явно и Петя Петкова е.....джендър произведение!!
 • 4
  - климата
  - раковите болници
  - приютите за животни
  - американския феминизъм
  - евангелизма
  - благотворителни фондации
  - нарко плантации

  ....
  А броя на гладните и бездомните
  не намалява
 • 5
  Ко
  Конспираторите
  6 -2
  22:18, 21 апр 2020
  Набутахме ковидната криза с всичките ѝ икономически последици, ако вкараме и ИК ще е голям шлем.
 • 6
  Си
  СИ
  1 -1
  11:42, 22 апр 2020
  Точно сега ще се отвори работа за психолози и психотерапевти психясаха хората с тези неверни новини
 • 7
  Сънувам
  че влизам в уличката до Зъболечението
  и избивам 30-40 мутри заедно с шефа им наркотрафиканта Къньо Маймуната
  ....
  Психология ли е или Психиатрия ?
 • 8
  Ти
  Тия пък
  4 -1
  13:17, 22 апр 2020
  Тия "психолози" са си направо за психиатър!!!

Хороскоп за 13.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Потопени в работа и неотложни задачи, ще забравите за личните си нужди. Честни в отношенията, ще намирате подходящият тон и ще се възползвате от възможностите, които ви се дадат. Дистанцирайте се от нечие недобро намерено поведение и покажете силата на характера си. Вечерта ви ще е спокойна, сред близки хора.
13 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С каквото и да се заемете днес, бъдете сигурни че усилията ви няма да са напразни. Знаете какво искате и постепенно вървите към осъществяването му. Предвидете обаче различни възможности за действие, тъй като не е изключено да ви изненадат. Ако напоследък пренебрегвате чувствата на човека до вас, опитайте се да поправите тази грешка.
13 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Засилва се тенденцията към финансова стабилизация, особено при онези от вас, които са изцяло ангажирани в професионалната сфера. Възможно е натоварването ви да бъде повече от обичайното, но резултатите ще са добри. Почтеността и коректността ви ще увеличат авторитета ви. Не бъдете нетърпеливи.
13 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
13 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще ви се наложи да се заемете с различни въпроси, голяма част от които съвсем не сте планирали. Въпреки това се постарайте да не оставяте нищо, което можете да свършите днес за следващите дни. Това би означавало да изостанете с работата си, което не е желателно. Обърнете повече внимание на семейството си.
13 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Подходящ ден за делови контакти. Не пропускайте нито един детайл и търсете възможности във всяко нещо. По този начин имате шанса да откриете доста перспективи за развитие. Отделете достатъчно внимание на вашия сърдечен партньор.
13 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте общителни и това е единствено във ваша полза. Ако работата ви е свързана с много контакти, бъдете сигурни, че този ден ще бъде успешен за вас. Успявате да се справите с какви ли не заплетени ситуации, главно благодарение на умението си да убеждавате. Но не бъдете крайни в оценките си защото не сте застраховани от и от грешки.
13 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес околните прекалено много ви занимават с личните си проблеми, към които вие не можете да бъдете безучастни. Не пренебрегвайте предложението на колега, което може да открие за вас бленувани перспективи. Обмислете добре действията си в личен план. Пазете се от прибързани постъпки, носещи трайни негативи.
13 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запретнете ръкави и работете, проектите ви в голяма степен ще зависят от постигнатото днес. Работата ви с администрацията може да ви изтощи, но ще го преживеете. Разумът и интуицията ви са силни, вслушвайте се по-често в тях и ще оставате доволни. Децата ще ви зарадват с успешното си справяне с житейски проблем.
13 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Искрата надежда, която до скоро съществуваше по отношение на бъдещ проект, сега започва силно да се разгаря. С други думи ще получите необходимите ви средства за да го започнете. Запазете ентусиазма си и дайте път на желанието си да покажете умения, рутина и професионализъм.
13 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отлични резултати за тези от вас, които се трудят в деловата област. Прогнозите ви се потвърждават, а това неминуемо повишава авторитета ви. Интимният ви партньор ви удовлетворява напълно и провокира творческите ви способности. При вас те са в изобилие и това ви задължава да намерите подходяща сцена за изява.
13 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Срещите ви ще са ползотворни не само с доброто впечатление, което оставяте за себе си, но и с информацията, която ще узнаете. Заради нея са възможни промени в плановете ви, но всичко е подчинено на интересите и бизнеса ви. Съдействие от хора, за които все по - малко мислите и това ще ви впечатли.
13 авг 2020
Последни новини