От х:

Днес в x:

Забраната на САЩ е за съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов и семейството му

Българският съдия Андон Миталов е първият българин със забрана от САЩ да влиза в страната заради корупция. Това става ясно от изявление на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, качено на сайта на американското посолство у нас.

"Днес аз публично оповестявам името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция. В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България", се казва в изявлението на Помпео.

"Това огласяване се прави по силата на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г. (Div. G, P.L. 116-94). По силата на Раздел 7031(c) след като държавният секретар оповести имената на чуждестранни длъжностни лица за тяхното участие, директно или индиректно, в сериозна корупция, тези лица и техните преки роднини не отговарят на условията за влизане в Съединените щати".

От публикуваното съобщение става ясно, че законът също така предвижда възможността държавният секретар да посочи името на такива длъжностни лица и на техните преки роднини публично или да направи това конфиденциално.

Освен Миталов Помпео оповестява имената на неговата съпруга Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова.

"Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб. Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб", завършва изявлението.

През ноември прокуратурата поиска от Инспектората към Висшия съдебен съвет да провери и евентуално да санкционира Миталов, защото разрешил на председателя на движение „Русофили“ Николай Малинов да пътува до Русия. Там той получи орден от Владимир Путин, допълва bloombergtv.bg

Малинов е разследван по обвинение в шпионаж и е със забрана да напуска страната.

Коментари в сайта (7)

 • 1
  Ъ
  ъ
  3 0
  16:14, 5 фев 2020
  Очаквах някой по тлъст
  • Хи
   Хи-хи
   1 -1
   22:10, 5 фев 2020
   С чакане в живота нищо не се случва
 • 2
  Ге
  Германия
  2 -1
  21:28, 5 фев 2020
  Къде дреме властта е въпросът и защо дреме
 • 3
  Ге
  Германия1
  2 -1
  21:36, 5 фев 2020
  Мислят народа за мнооого прост и тъп, не заслужава повече от това, което му се дава. И къде ще занесат материалното? Никой не може да вземе нищо със себе си, масата обаче не го схваща през целия си живот. А и няма кой да протестира, значи всички са доволни. Правилна е приказката : чакаме американците да дойдат, жалко за България.
 • 4
  Дг
  Дгд
  4 -2
  01:06, 6 фев 2020
  Долу комунизма и социализма!
  • Дг
   ДГД ТИ
   1 0
   09:56, 6 фев 2020
   Да живее краварския капитализъм и изборът им за най-корумпиран в България , като че ли този съдия хукнал към САЩ.Когато дойде в посолството за виза не му даваш и толкова.Кому е нужна тази показност и да го обявяваш предварително.Херо Мустафа, ако това е борбата ви срещу корупцията която беше обявена като"борба със зъби",то зъбите ви са като на Български пенсионер с 200 лева пенсия,тоест никакви ги няма.Като видим имената на Шиши,Боко,Цв.Цв.,драгалевския мавър,хасковския мавър,СерГей,Симеон,Доган и всички други продажници от 89-та насам тогава имате право да кажете че се борите срещу корупцията.Сега и само бля,бля,бля.
 • 5
  Ге
  Георги
  1 0
  12:44, 6 фев 2020
  Всичко е постановка! Ако такива са всички корумпирани, то България ще бъде рай. Човекът е честен и почтен, но е русофил и срещу правителството, затова го удрят американците.
  Защо САЩ не посочят истинските корумпирани, като Борисов, Цветанов, Гешев, Румен Николов- Пашата, Маджо и другите мафиоти?! Защото те работят за американците! Всеки, който се бори за освобождението от Американско робство е враг и корумпипан! Ако Левски сега беше жив и се бореше за освобождение щяха да го обявят за терорист.

Хороскоп за 06.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За много от вас денят се свързва с начало на проект или друга заетост, която ще ви носи доходи. Други ще задълбочат познанията си по въпрос, привличащ ги с перспектива за професионално развитие. Душевната ви нагласа ще ви подтикне към по-задълбочено общуване с подходящия човек и няма да съжалявате. Денят е подходящ и за лични занимания.
06 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажименти от различен характер ще запълват времето и мислите ви днес. Гледайте на тях отговорно и обмислете възможните варианти за действие. Нетрадиционен подход също може да ви донесе успех. Интересна среща ще постави началото на нови предизвикателства, за каквито сте подготвени.
06 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С настроение ще се заемете с подобряване организация на работното място. В тази връзка ще вземете и съответните решения, подобрявайки чрез тях ефективността на труда си. В семейството ще посрещате или изпращате някого. Ако заложите на самоподготовка, ще постигнете бърз напредък, предвид потенциала, който носите.
06 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не допускайте липсата на пари да промени отношението ви към околния свят. Добри хора сте и направете така, че проблемите ви да не стават достояние на другите. Можете да се справите и ще го направите, като запазите достойнството си. Приключвайки започнат проект, ще подобрите финансите си и времето ще ви стигне за по-приятни занимания вечерта.
06 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Навременните ви и правилни действия ще повишат авторитета и вярата в собствените ви сили и възможности. Смело атакувайте целите си, времето работи за вас. За сметка на деловата ви активност личния ви живот се нуждае от обновление. Покажете на партньора си, че очаквате от него конкретни действия, а не само приказки.
06 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вие ще сте водещи днес, но не давайте воля на началническите си пристрастия. Успеха ще бъде с вас, стига да овладеете емоциите си. Съсредоточете се и действайте разумно и предвидливо. Можете с лекота да си осигурите съмишленици, ако покажете, че имате какво да научите от тях.
06 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Има с какво да изненадате хората, които обичате. Поканете ги на разходка сред природата, ще ви се отрази тонизиращо на всички, а вие ще се постараете да направите приятна атмосфера наоколо. Самостоятелният ви бизнес ще наложи по-забързано темпо, което ще се отрази на времето и нервите ви.
06 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Със сигурност днес ще ви се наложи да поработите сериозно, за да осъществите намеренията си. Не се притеснявайте от конкурентна на вас дейност, имате реални шансове да постигнете блестящи резултати. Вашите близки ще ви подкрепят.
06 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С деловото си отношение към проблемите ще предизвикате добри резултати, но и ще събудите нечии интерес към себе си. Няма да липсват условия за конфликти, защото и вашата чувствителност е изострена. По добре да бъдете кротки и да не се поддавате на провокациите. Финансови придобивки и романтичен флирт ще направят вечерта ви хубава.
06 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
06 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии съвет ще ви помогне да се справите по-леко с въпрос, който възприемате, като труден за решаване. Ще отбележите напредък в област, която изисква съобразителност, пъргава мисъл и навременни действия. Потърсете за себе си приятеля, с когото бихте се чувствали уютно и добре.
06 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С приключването на проект, който ви струваше немалко сили и средства ще сложите край на един период в живота си и ще започнете нов. По-ведро ще гледате на нещата, защото сте усвоили уроците си. Ще привлечете вниманието на някой, когото харесвате и ще се радвате на взаимния си интерес.
06 юни 2020
Последни новини