От х:

Днес в x:

Хасковската градина "Слънце" храни 290 деца, назначиха технолог и психолог

    Хасковската детска градина "Слънце" вече има самостоятелна кухня. Тя функционира от миналия месец и в нея може да се приготвя храна на място за 290-те деца от двете сгради, обясни директорката Анна Йорданова.

    Забавачката е единствената в областния град, разполагаща със самостоятелна кухня. Децата в останалите градини се хранят чрез доставка от кетърингова фирма.

    Кухнята отговаря на всички европейски изисквания, каза още Анна Йорданова. Оборудвана е с различни електроуреди - казан с водна риза, конвектомат, професионална съдомиялна, котлони, фурни, тестомесачка, слайс машина, картофобелачка, резачка. В нея работят две готвачки и един работник-кухня. В градината работи и технолог по хранене, който изготвя менюто за децата, следи за изискванията към енергийните стойности на ястията.

    Отзивите на родителите са положителни от приготвената на място храна, децата харесват това, което готвим, казаха още от хасковската забавачка. Предимството на кухнята е, че някои храни могат да бъдат заменени с други, ако децата не ги приемат добре.

    Кухнята е изградена по европейски проект заедно с ремонта на детската градина, която преди около две години беше изцяло обновена. Всички уреди са закупени със средства по проекта, за който беше обявена обществена поръчка, допълниха от градината.

    Междувременно тази седмица в детска градина "Слънце" тече инициатива "С мама и с татко на градина", която е насочена към новоприетите около 100 деца и техните родители. Инициативата е на психолога Яна Донкова, която от няколко месеца работи в градината. Целта е по-плавна адаптация за децата, постъпващи тази година в две първи групи и три яслени. При посещение родителите могат да зададат всички въпроси, които ги интересуват. Градината е отворена до утре и за други родители, на които тепърва им предстои за изберат забавачка за детето си.

    От 15 септември пък започва инициатива "Училище за родители", която също ще се води от психоложката Яна Донкова. Тя ще обясни пред родителите най-честите грешки, които се правят, когато детето тръгва на градина. Ще предложи работещи практики и методи, с които детето да превъзмогне по-лесно стреса от отделяне от родителите, които не рядко са тревожни при раздялата с децата си.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      13
      1357
      18 0
      22:30, 29 авг 2019
      На времето всяка градина си имаше кухня
    • 2
      Се
      Сервитьор
      7 -6
      00:34, 30 авг 2019
      Готвачката от снимката ми харесва
      • Пе
        ПЕТЯ
        10 -5
        08:30, 30 авг 2019
        Това е Директорката!
    Последни новини