От х:

Днес в x:

14 °C

Крият прасетата от „задния двор“

Прасетата от т.нар “заден двор“, или гледаните за  собствена консумация, ще бъдат  най-вероятно трудно преброени и извадени на "светло". Хората не признават, че имат животни, защото ги е страх да не им бъдат отнети или умъртвени. В това се убеди и екипът ни при обхода в едно хасковско и едно димитровградско село този следобед. Повечето от тези животни не са регламентирани, т.е са без документи за произход и ветеринарно наблюдение.

От наши източници разбрахме, че макар драстично да са намалели домовете, в които се отглежда по традиция прасе, в Клокотница и Каснаково, все още има такива. Никой обаче на място в селото не призна да има в имота си прасе, или пък да знае някой в селото да отглежда.

Тази сряда обаче броят на прасетата от “задния двор“ в цяла Хасковска област трябва да бъдат докладвани на областния управител на заседанието на Областната епизоотична комисия. Преброяването беше разпоредено преди две седмици от Станислав Дечев във връзка с Африканската чума по свинете, чието разпространение засегна и България.

На комисията миналата сряда от БАБХ предупредиха, че животни без документи ще бъдат евтаназирани на място, за да се предотврати прехвърлянето на болестта и на наша територия. Вероятно и това е причината повечето от стопаните да крият животните си.

А от днес има и нови мерки за справяне с кризата, която у нас се задълбочава. Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева обяви, че едно от решенията на заседанието на Централната епизоотична комисия е кланетата в кланиците да се извършват само в присъствието на ветеринарен лекар. През другото време в обектите ще има военна полиция, за да не се допусне обработката на нерегламентирани животни в тях или прасета от т.нар. „заден двор“
В България има 110 регистрирани кланици, 67 са за клане на свине, уточни министърката.

У нас има 65 свинекомплекса с различна степен на мерките за биосигурност.

В три от тях вече бе установена африканска чума по свинете. За тях и всички останали, включително и за тези от Южна България, се определя 20-километрова санитарна зона. От областните епизоотични комисии трябва да следят в в тези санитарни зони да няма „заден двор“, или в тази зона не трябва да има отглеждане на домашни свине, без мерки за биосигурност, каза още Десислава Танева.

На територията на Хасковска област има една голяма свинеферма, в която се отглеждат 3 000 животни и две от тип А, което означава, че те са фамилни стопанства със свине майки.

Министър Танева посочи, че има заповед на министъра на околната среда и водите от петък за всички площадки, определени за загробване на животни, които бъдат подаване във ведомството за съгласуване, да се отговаря в бърз срок. През тази седмица всички задължени лица трябва да определят такива площадки и те ще бъдат проверени за да не се бави реакцията при случай на епизоотия.

В Хасковска област вече има определени площадки за загробване, стана ясно още миналата седмица.

Десислава Танева потвърди днес за положителната проба на Африканска чума при умряла домашна свиня в ромската махала на Видин.

Съхраняването във фризера може само да замрази проблема и дори след няколко месеца, след изваждането от фризира на замразено болно животно, проблемът може да пламен отново. Само термична обработка гарантира пълно унищожаване на вируса, посочи и вицепремиерът Томислав Дончев.

Десислава Танева припомни, че всички евтаназирани животни заради огнища ще бъдат обезщетени от държавата по действащата наредба. Ще бъде е направена оценка на щетите и държавата ще изплати обезщетени на засегнатите  стопани. След това по оценка на ЕС затова дали страната ни е предприела всички мерки съгласно пътната карта на ЕС по превенция и борба със опасното заболяване, на България могат да бъдат възстановени между 75 и 100 % от сумите. Мерките, които прилагаме тук, важат за засегнатите райони в цяла Европа, отбеляза още Десислава Танева.

22 огнища на Африканска чума при домашна свиня и 20 случая на чума при диви прасета, са регистрирани до момента в България.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    76
    7680709
    11 -8
    20:38, 29 юли 2019
    Чумата ви я пуснахме ние Американците от военната ни Лаборатория за био-оръжие в Тбилиси Грузия Лугар Център. Сега разработваме генетично Оръжие - атакува определени народи
    ...
    Днес Чума по Свинете , утре Чума по Гяурите
  • 2
    86
    860790
    8 -3
    09:22, 30 юли 2019
    Въпрос ? :
    .....
    А може ли село да си сложи бариера и да направи карантина на двукраките хайвани да не влизат във селото?
    ....
    Който иска да влезе 10 лева дезинфекционна такса и задължително с придружител ... и басейн за миене на гумите
    • +-
      +-
      3 -2
      11:43, 30 юли 2019
      Щом питате - не може.
Последни новини