От х:

Днес в x:

13 °C

Четири начина да развием емоционалната интелигентност на детето

Родителите очакват от детето високи учебни постижения, забравяйки, че за хармонията е нужен и емоционален интелект. Той позволява да се разберат чуждите чувства, да се управляват собствените и да се изграждат по-здрави отношения. Ето четири начина, които ще ви помогнат да развиете тези способности в децата.

Не се страхувайте да проявявате положителни емоции

Емоциите, това са сигнали, които помагат на околните да разберат нашето състояние и мнение за това, което се случва. С възрастта ние задушаваме себе си, стараейки се да проявяваме сдържаност. За възрастният човек такова поведение е осъзнат избор. Детето не може да контролира емоциите си и само копира родителския модел. Радвайте се искрено и шумно на успехите на детето. Дори и да сте уморени или да имате проблеми в работата, направете усилие да се усмихнете и да прегърнете детето.

Изразявайте собствените си емоции

Хората в различна степен притежават умението да „разчитат“ чуждите емоции, но те не винаги са прости. Понякога в на се преплитат тъга и облекчение, гордост и срам. Изразявайки собствените си емоции и състояния ние помагаме на околните да ни разберат. „В момента съм много ядосан, че си избягал от училище, но най-вече ми е много тъжно. Притеснявам се за бъдещето ти.“, но трябва да бъдете внимателни и да избягвате крайностите. Дори и да сте „разочаровани до смърт“, не трябва да го казвате на дете под тази форма.

Искрено се интересувайте от емоционалното състояние на детето

Децата, които усещат искрен интерес към себе си, са по-открити и мотивирани. Питайки как е минал денят на детето, вие показвате внимание към емоциите му, към това какво то е чувствало в един или друг момент. Постарайте се да разберете преживяванията на детето и да проявите емпатия, дори и случилото се да не е повод за гордост или радост.

Демонстрирайте приемане

Признайте пред себе си, че всички емоциите и чувства на детето имат право на съществуване. И точно това трябва да му показвате. „Да имаш право да ми се сърдиш. Наистина съжалявам. Хайде да поговорим, за това как да оправим тази ситуация“. Социално-емоционалното възпитание помага на детето да развие способности в пет области: самосъзнание, самоуправление, социална осъзнатост, комуникативни умения и умение да се взимат съответните решения. Деца с висок емоционален интелект постигат по-големи академични резултати, по-често сами отиват в университет, изпитват по-малко влечение към вредни навици и най-главното, по-често се чувстват щастливи.

Източник: sroditeli

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се справите с хаоса край себе си, ако заложите на умението си да организирате и внасяте ред. С търпение и такт ще постигнете повече, отколкото с демонстрация на изключителността си. Денят е различен и интересен, а при желание може да го завършите в компанията на любим човек.
01 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажиментите днес ще ви потопят в динамиката на ежедневието. За да ви спори не допускайте някой да се намесва в делата ви. Дава ви се шанс да реализирате плановете си, не се колебайте да действате. Избягвайте конфликтите, особено с хора, с които сте свързани, било служебно или емоционално.
01 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Няма да ви липсват проблеми за решаване, но можете спокойно да се облегнете на едно сигурно рамо. Партньорът ви е до вас. Ще останете доволни от развитието на ваш страничен проект. Не пестете усилията си и скоро ще се радвате на добри резултати. Повече внимание отделете на здравето си.
01 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Решения, важни за бъдещите ви реализации ще ви накарат да потърсите мнения и се допитате до експерти в сферата, в която работите. Няма да ви липсват възможности, от вас зависи да ги оцените, като такива и да се възползвате от тях. Нечие присъствие ще ви въздейства романтично.
01 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Насочете част от енергията си към подобряването на отношенията с близък човек. Денят може да се окаже решаващ в тази посока. Непредвидени събития значително ще ви улеснят. Не придавайте толкова голямо значение на дреболиите. Ситуацията около вас е много благоприятна и просто трябва да се възползвате.
01 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е изпълнен с емоции. В чудесно настроение сте и се раздавате изцяло, а това понякога е доста изтощително. Съветите ви ще бъдат от полза за ваш близък приятел. Сигурно ще съжалявате, ако пропуснете очертаващо се събиране. Среща с интригуваща личност ще ви вълнува вечерта.
01 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес предприемате реални стъпки към дейност, която ви привлича отдавна. Отдават ви се добри възможности, опитайте се да ги оползотворите без чужда помощ. Ще имате успех, ако продължите да работите по начина, по който сте работили досега. Ще останете доволни от предложението, което съвсем случайно получавате.
01 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Стойте далеч днес от дребни спорове, които само могат да ви развалят настроението. Денят е добър за вас, тъй като ще получите добри новини, които отдавна очаквате. За онези, които търсят работа, денят може да се окаже особено благоприятен. Насочете усилията си в правилната посока и доброто няма да закъснее.
01 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Теми, от които малко сте се интересували до днес ще привлекат вниманието ви. Деловите Стрелци да не приспиват бдителността към конкуренцията си, последните развития говорят за подценяването им, което не е препоръчително. Личност, която не спира да ви вълнува ще ви изненада приятно.
01 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е подходящ за срещи, запознанства и развлечения. Привлечени сте от представител на противоположния пол и това ви изпълва с надежди. Отпуснете се и се забавлявайте. Решенията ви, отнасящи се до ваши проекти са на път да се реализират. Не бъдете прекалено мнителни, сами си пречите да бъдете обективни.
01 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Работата ви носи много предизвикателства днес и трябва да бъдете пределно концентрирани за да се справите с всичко, което ви предстои. Въпрос чието разрешаване отдавна отлагате, днес ще ви застави да се заемете по-сериозно с него. Моментът е много подходящ за уреждане на проблеми свързани с дома или семейството. Ще бъдете много улеснени в това отношение.
01 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете повече реалисти и не се оставяйте на емоциите да ви водят. С вътрешното си озарение ставате привлекателни за околните, а вие знаете как да използвате даденостите си. Възможни са разочарования поради разминаване на реалностите с мечтите ви. Трудът ви няма да остане неоценен, не се щадете.
01 окт 2020
Последни новини