От х:

Днес в x:

Илияна Йотова към бизнеса: Внимавайте с вноса на работна ръка отвън

Изображение 1 от 6

    Трябва да се се внимава с вноса на работна ръка отвън, тъй като това може да се окаже вътрешна дъмпигова политика. За това предупреди вецепрезидентът Илияна Йотова по време на срещата с бизнеса в Димитровград, която се проведе по инициатива на „Неохим“.

    „Моят съвет е внимателно с това, защото имаме големият риск ние самите да да създаваме дъмпингова политика, ако се вкарат работници отвън, които са още по ниско квалифицирани-това е първото условие, за което трябва да се следи.“, коментира Илияна Йотова- и посочи, че според нея, изкуственото поддържане на ниски заплати на „вносните работници“, може да се окаже демотивиращо за младите хора в България да останат и работят в родината си. „В момента в който те дойдат за по-малки заплати, нашите хора остават на улицата. Тоест и да дойдат работници отвън, регулацията трябва да бъде желязна от страна на българската държава. Иначе нашите млади хора ще отидат в Германия, ще отидат в Словакия, ще работят в техните автозаводи, които стават центъра на производството в Европа. И в крайна сметка за каква демографя и за какви мерки мажем да говорим, ако правим всичко възможно да изгоним младите си хора.“

    Според Илияна Йотова темите за домографската криза у нас, за образованието и възможностите на държавата да помага на бизнеса с политиките, които води, са свързани пряко.

    „Конкретното ни убеждение е, че без дългосрочни приоритети в българската икономика, няма как да задържим младите хора в България.“, посочи тя.

    Според Йотова един от лостовете за обиране на луфта в липсата на средни специалисти е дуалното обучение. Вецепрезидентът смята, че държавата също трябва да помага в начинанията на частните предприятия към развитие на дуалното образование. „На много места стажовете не са платени. В това отношение държавата може много да помогне на тези предприятия, защото образованието е държавна политика.“

    По време на дискусията в завода в Димитровград стана ясно, че за една година предприятието трябва да плати 15 милиона евро за 700 хил.т. въглероден диоксид. Подобни огромни суми излагат на риск съществеването на много компании, подчерта прокуристът на Неохим и председател на КРИБ в Хасково Стефан Димитров.

    Според Илияна Йотова действително има предпоставки да бъде преосмислена т.нар. „ търговия с вредни емисии“. „Квотите бяха направени доста бързо и въпреки настояването на много разумни гласове в ЕС, че преходния период трябва да бъде по-дълъг, те не бяха чути. В резултата на това предприятия в страни, като България, някои от Средна и Източна, та дори и в Западна Европа, имат много тежки проблеми, защото те не могат да издържат на конкуренцията и на огромните изисквани, които налага ЕС в тази посока. Европа налага много изисквания и много малко гаранции и защита, антидъмпинговите мерки не работят- идват производство и суровини от трети държави, в които няма такива тежки регулации, каквито са в ЕС.“

    Според вицепрезидентът задължително е в следващия програмен период, който се договаря в момента, да се създаде междудържавно лоби, което да настоява за преразглеждане на тази политика. Темата за вредните емисии трябва да бъде сложена сложена на масата за обсъждане още на конференция в Полша, която ще се проведе до края на годината. „Много се надявам там този път България да отиде с конкретна позиция, а не да приема онова, което се налага от Европейските институции, както обикновено сме свикнали.“, подчерта Илияна Йотова.

    Като много „рисково“ и много „опасно“ тя коментира предложението на бизнеса майчинството да е само една година.

    „Аз съм жена и майка, и зная, че дори физически една жена за една година не се възстановява от едно раждане. Когато предлагаш само една година майчинство, коя е алтернативната помощ за тази майка? Не можеш да кажеш само една година и по никакъв начин да не обезщетиш тази майка нормално да отглежда детето си. Затова съм против.“ Според вицепрезидентът решението на въпроса е в гъвкавото законодателство, чрез което да се дава възможности на жената за избор дали да се върне на работа.

    Илияна Йотова разгледа в торовия завод някои от лабораториите и цеховете и заедно с децата на работещи от „Неохим“ наблюдава любопитни демонстрации в инициативата "Гордея се с труда на моите родители".

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Ма
      МАНГО
      6 -6
      18:02, 2 ное 2018
      ИИ е взела да поумнява като ММ, откакто зае висок държавен пост.
      Явно трябваше да излязат от партията-майка, че да си върнат човешкия облик!
    • 2
      Бк
      БКП
      7 -9
      18:41, 2 ное 2018
      Същата патка си е.Комунизъм блика отвсякъде.
    • 3
      Ма
      мастикаджия
      9 0
      19:06, 2 ное 2018
      Илияно,ти внимавай с Истамбулската конвенция.Май си взела кинтите за това.Да не позориш мъжа си.
      Професор Йотов е блестящ ортопед.Помогнал е на много хора.
    • 4
      Ке
      Кенанския Маймун
      4 -2
      19:38, 2 ное 2018
      Тва тоя дето се върти около Йлиана и Стария Бей ,
      Новия бей ли е ?
    • 5
      Ив
      Иван
      13 0
      23:28, 2 ное 2018
      За български квалифицирани специалисти няма пари казват бизнеса и предприятията,а имат пари за вносни кадри които не стават за нищо и им плащат забележете 7-8 евра плюс храна и наем.И това ако не е е...не на трудещия се българин какво е ?
      • докато българите ги мързи и само искат и реват а н... Виж коментара

    Още новини

    Последни новини