От х:

Днес в x:

Топ пожарникар от Хасково сред най-добрите в България

Главен пожарникар Делчо Делчев

Главен пожарникар Делчо Делчев от хасковската противопожарна служба получи национална награда, на годишната церемония по определяне на Пожарникар на 2010-та година. Хасковлията получи трета награда в раздел пожарогасене и аварийно спасителна дейност. Той бе един от едва 13-те отличени огнеборци от цялата страна и единствен от региона.

Делче Делчев работи в системата от 18 години. Преминал е през много критични ситуации в които е доказал изключителни волеви качества и бърза преценка на ситуацията. Отличието си обаче заслужава след като преминава през взривовете на две газови бутилки. При първият от тях, през 21-и юли 2010 г, в пламъци избухва апартамент на булевард "Васил Левски". Екипът на Делчо заедно, влиза да гаси и с помощта на пристигналото подкрепления се справят със ситуацията. Рискът, на който са били изложени огнеборците обаче си проличава минути след като пламъците угасват-срива се терасата и част от стена в апартамента, разклатени от експлозията.

Непосредственият повод обаче е взрив в газова бутилка на кола, на булевард България преди няколко месеца. Експлозията става точно когато пожарникарите пристигат до горящото возило. 50 метровата взривна вълна подпалва близка сграда. Макар и поразтърсени, огнеборците светкавично се ориентират в ситуацията и угасят и сградата и това което е останало от автомобила, без да допуснат някой да пострада или да възникнат нови щети.

Лично вътрешният министър Цветан Цветанов връчи на Делчо Делчев, плакет грамота и 10- инчов лаптоп.

Г.Христов

Взривеният от газова бутилка апартамент на бул "Васил Левски"

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини