От х:

Днес в x:

ДПС: Губим Кърджали, ако спрат изборния туризъм

Спирането на изборният туризъм с новия Избирателен кодекс ще се окаже решаващо за местния вод догодина в Кърджали, прогнозират депесари. Общинското  ръководство на ДПС е притеснено  от намеренията на ГЕРБ да ореже от гласуване в България изселниците, чийто глас е с голяма тежест при избора на градоначалник в Кърджали. Около пет хиляди са изселниците, които през последните местни избори през 2007 г. са дали вота си в общината. Това е близо една четвърт от гласовете за  Движението.

Местните лидери на ДПС винаги са се опасявали, че броят на подръжниците на партията в общината е недостътъчен, за да решат изборната победа.

Затова се прилага проста схема: ДПС превежда на изселническата организация Балгьоч в Турция пари. Тя от своя страна ангажира автобуси и агитира нашенци да гласуват в България. Това се поощрява от турските власти, които преди всеки вот обещават на гласувалите, че ще продължат временните паспорти на тези, които нямат гражданство.

Когато пристигнат в страната ни, респективно в Кърджали, изселниците получават печат в паспортите си от местната централа на ДПС, твърдят медии.

БСП в Кърджали нееднократно е обещавала , че на тази практика ще се сложи край. Вместо това тя се узаконяваше за всеки вот по времето на Тройната коалиция.

Сега ГЕРБ са решени да променят нещата. Един от хората, който настоява за това при законодателните промени, е народният представител от Кърджали Цвета Караянчева. След 16 септември окончателния проект на Избирателния кодекс ще бъде раздаден на парламентарните групи и независими депутати, за да го подпише всеки, който го подкрепя. Това, което стряска съня на Доган, е изискването за уседналост за местните избори, като избирателят трябва да е живял поне последните 10 месеца в съответната община.

Четин Казак заяви, че идеята за уседналост противоречи на конституцията, тъй като в Основния закон са заложени условията за упражняване на активно избирателно право.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини