От х:

Днес в x:

Далечни галактики поставят под въпрос еволюцията на Вселената

Далечни галактики, разположени на разстояние над 10 милиарда светлинни години от Земята, поставят под въпррос модела за еволюцията на Вселената, показват резултатите от изследване на американски и холандски учени, цитирани от Франс прес. 

Моделът гласи, че най-големите галактики са родени от сливането на звездни купове с по-малки размери или от поглъщането на малките от гигантските галактики. Тази теория вече е поставена под въпрос след откриването на галактика, смятана за "прародител" на относително близките големи елиптични галактики. Макар и с малки размери, тя е масивна и следователно има голяма плътност. 

Откритието изненада астрономите, защото показва, че галактиките са можели да увеличат размерите си, без да абсорбират звезди. Това е като да установиш, че древният Рим е имал същия брой жители като днешния Лондон с предградията, коментира астрофизикът Карл Глейзбрук. 

Авторите на изследването - трима учени от университетите на Йейл, Принстън в САЩ и на Лайден в Холандия, наблюдавали 29 часа любопитната галактика, кръстена 1255-0, като ползвали инфрачервения спектрограф GNIRS на телескопа "Джемини Саут". Те изчислили, че въпросната галактика е на разстояние 10,7 милиарда светлинни години от нашата планета. Била изчислена и средната скорост на ротация на звездите около центъра на тази галактика. Тъй като скоростта е много голяма, изследователите заключили, че галактиката е 4 пъти по-масивна от Млечния път, но е с 6 пъти по-малки размери от него. 

Глейзбрук предсказва, че стотици галактики, напомнящи 1255-0, ще бъдат открити през следващите години, което вероятно ще позволи да се разработи нов модел за еволюцията на Вселената.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини