От х:

Днес в x:

Неочакван скандал във Великобритания преди парламентарното гласуване за Brexit

Британското правителство може да е нарушило парламентарните правила на Обединеното кралство, като не е публикувало правните съвети за Brexit, предаде BBC.

Става въпрос за т.нар. правни съвети от кабинета на Тереза Мей относно това дали да бъде приета или не "правната сделка" за Brexit, която засега изпълнителната власт на Великобритания одобри с ЕС. А днес, 4 декември, предстои гласуване по въпроса в британския парламент - дали правителството е направило нарушение.

Депутати от общо 6 партии отправиха питане към правителството, като в основата му е недоволството, че британските народни представители са лишени от възможността за достъп до цялата налична информация по случая, за да вземат адекватно решение.

Според британския главен прокурор Джефри Кокс, който е основният правен консултант на правителството, няма неуважение към парламента, защото няма да бъде "в национален интерес" да публикува целият си съвет.

Кокс обаче публикува резюме на съвета си и обяви, че в него има цялата необходима информация, която да помогне на британските депутати да вземат решение. Той е категоричен - споразумението да няма твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия не може да бъде прекъснато едностранно, ако преговорите за търговско споразумение между ЕС и Великобритания след излизането на Острова от Съюза на 29 март догодина се провалят. Въпросното споразумение обаче е временно, твърди Кокс.

Дебатът за сделката за Brexit в британския парламент ще започне следващата седмица, а на 11 декември би трябвало да има гласуване. Очаква се дневните заседания да продължават по 8 часа. А според BBC сегашният скандал е само "разсейване на вниманието".

 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини