От х:

Днес в x:

Валерия Миладинова, ученик на годината: Исках да съм добра и в хандбала, и в училище

Валерия Миладинова стана „Ученик на годината 2017/2018“ на община Хасково в направление „спорт“. Тя бе избрана с решение на експертна комисия измежду общо осем заслужили спортисти – ученици.

Валерия завърши 12 клас в Спортното училище „Стефан Караджа“ в Хасково. Тренира хандбал от 12 г., а от 6 г. е национален състезател по хандбал. Има множество награди от национални и световни състезания. Попадна в класацията на община Хасково за „Спортист на годината“ за 2017 г. Отборен шампион е на Купа България – жени през март 2018 г. Има индивидуална награда в „Златна седмица на Купа България – жени 2017 г.“ Участвала в множество благотворителни акции. Член е на театралната група към Младежкия център в Хасково, с която е спечелила множество награди от театрални фестивали.

Валерия, ти бе избрана за ученик на годината в направление „спорт“. Какво ти дава този приз?

Аз първи път се чувствам наистина толкова оценена, освен наградата на община Хасково за „Спортист на годината“ за 2017-а, където бях на 9-то място в категорията за мъже и жени. За първи път получавам нещо такова и наистина много се радвам. Възнаграден е целият ми труд, който съм положила през всички години като спортист, всички жертви, които съм давала. Като за финала на 12 клас съм насърчена и мисля да продължавам със спорта и благодарение на такива хора като Добри Беливанов и цялата община, които оценяват труда на младите хора, които се борят за Хасково, ни мотивират да продължаваме с това, което правим.

Сама каза, че спортът изисква жертви. Какво ти е коствал на тебе?

Освен телесните контузии, трябваше да жертвам много от детството си, което беше прекарано в тренировки. Аз нямах толкова добър социален живот като останалите ми приятели. Исках да съм добър ученик и бъда добър спортист, и трябваше да вложа много в ученето, ходила съм на много уроци допълнително. Благодарна съм, че най-после някой вижда това и го оценява.

Все още не са ясни резултатите от матурите, но можеш ли да кажеш какъв ще ти е горе-долу успехът от 12 клас?

Аз засега съм пълна отличничка в училище. Надявам се, че съм се справила добре с матурата, написах си всичко. Очаквам добри резултати. Втората ми матура ще е по английски език и се надявам и там да постигна много добри резултати.

Трудно ли се постигат високи спортни резултати предвид лошата материална база не само в Хасково, но и в страната като цяло?

Ако говорим за европейско и световно ниво, много трудно се постигат. Събирали са ни с националния отбор на лагери, нямало е къде да тренираме, тренирали сме при минимална температура, особено през зимата, когато се подготвяхме за Португалия, което е квалификация за Световното първенство. Наистина не е много лесно да се постигат високи резултати като отбележим, че няма много средства в спорта, особено в хандбала.

Ти си национален състезател от няколко години. Как оценяваш развитието на хандбала в Хасково в сравнение с останалите областни градове в страната?

Аз съм играла в „А“ група, играла съм в Свиленград, в Поморие. Мисля, че школата в Хасково е най-добрата от всички, без да я възхвалявам. Тук постоянно има наплив на деца. Радвам се, че децата намират толкова време за спорт, особено тези от 1 до 4 клас, сред които толкова млади таланти. Въпросът обаче е колко от тях ще продължат да се занимават с хандбал. Със сигурност тези, които продължават, четирите ни треньорки им отделят доста внимание и ги правят добри. Надявам се след мен да има много амбициозни деца, които искат да са освен добри спортисти, но и добри ученици.

Вашата зала беше ремонтирана преди няколко години и е горе-долу прилична.

Доста на добро ниво си е. Проблемът е само в размерите, тъй като е по-къса от стандартните. Когато отидем да играем на състезание в друг град, ни се струва доста дълго пространството, което трябва да пробягаме.

Каква ти е мечтата?

Искам да завърша добро образование, да започна работа в сферата на спорта и с това да си вадя хляба. Да изкарам магистратура, а след време да създам и семейство.

Къде ще продължиш образованието си?

В момента съм в малка дилема, защото няма да остана в България. Предлагат ми да играя хандбал в няколко отбора в чужбина и в момента мисля кой точно отбор да избера, защото всеки отбор предлага различни стипендии и поема различна част от издръжката на образованието.

Интервю на Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ба
    бате Ж
    9 -12
    15:04, 23 май 2018
    Я свалете тая снимка на момичето с тая мумия!!!Не я загрозявайте!!!
  • 2
    Не
    Незапознат
    3 -4
    22:05, 23 май 2018
    Дърт козел млада върба лющеше.
  • 3
    Ба
    Банго Васил
    3 -6
    19:08, 24 май 2018
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
Последни новини