От х:

Днес в x:

12 °C

Facebook събирал данни и за телефонни разговори и SMS

Пореден ден, пореден скандал около Facebook и събирането на данни от потребителите. Според публикации в технологичните медии, социалната мрежа е събирала т.нар. метаданни за телефонните разговори и SMS-ите на потребителите, съобщава онлайн изданието Ars Technica.

Това означава, че Facebook знае от кого потребителите са приемали обаждания, на кого те са звъняли, кога, колко време е продължил разговорът и дали е бил пропуснат или е било "заето". Също така социалната мрежа може да знае колко SMS-и са обменяни между потребителите и кога.

Откритието се забеляза първо от потребители на Facebook, които са теглили архива си с данни от личните си профили в социалната мрежа. В него е поместена и историята на подобни обаждания, но не всички потребитлеи имат подобни файлове.

В последствие Facebook обясни, че това е част от доброволна функция, която потребителите на Facebook Lite за Android и Messenger могат да активират. Във всеки един момент тя може да се изключи от настройките на съответните приложения, казва компанията. Изключването на функцията веднага изтрива и събраните данни, допълва тя.

Потребители обаче контрират, че подобни данни за тях са събирани и от устройства, на които дори не са инсталирали Messenger, а само основното приложение на Facebook, което е синхронизирало данните между устройствата. Те твърдят, че не е имало отделно известие за съгласие за това, а то е било автоматично прието за дадено с инсталацията на приложението. Това е важало в случаите до 2016 г., когато Facebook отделя функцията като отделна, но данните продължават да се пазят с години.

Междувременно Facebook уверява, че тези данни не се продават и са защитени от неправомерен достъп. Компанията също така уверява, че не събира съдържанието на текстовите съобщения или на телефонните разговори.

Източник: vesti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Аз
    АЗ?
    1 0
    12:22, 26 мар 2018
    Фейсбук е шпионски софтуер с прикрита правителствена цел. На времето много студенти са имали сайтове за социализиране. Агенцията, която финансира и създаде точно този, го направи за да събира информация за всеки и гради статистика, а също така използва капацитета на дадени мобилни услуги чрез личния абонамент на хората. Това е масов феномен и не може да се спре. Русия си имат VK (вконтакте). Всичко споделено в тези сайтове, разбира се не остава лично. Те са изградени на базата на обратната идея - всичко да е достъпно за всички. Но много от нещата случващи се като процеси стават зад колисите. Разбира се, това не ви интересува, защото получавате 'безплатна' услуга. Както Google така и с интернет има задна врата.
Последни новини