От х:

Днес в x:

Агнета от Нова Зеландия и Австралия за Великден в Хасково

Проверки на яйца и агнешко месо започнаха от Областната дирекция по безопасност на храните с наближаването на Великден. Инспекцията е разпоредена със заповед на директора на Българската агенция по безопасност на храните, съобщи директорът на хасковска служба д-р Георги Илиев.

Ще бъдат обхванати обекти за производство и търговия с храни – заведения за обществено хранене, складове, борси. Ще се следи за произхода на месото и придружаващите го документи, срокът на годност на месото, да е със съответните здравна и идентификационна маркировка, което представлява печат от съответните лицензирани кланици, начина на съхранение, хигиената на обектите, здравните книжки на персона и дали задължителната документация е попълнена изрядно за така наречените добри хигиенни практики.

„Добре е потребителите да купуват месо от регламентирани обекти, регистрирани по Закона за храните, за което се дават съответни гаранции от наша страна и от самите собственици, тъй като в кланиците има постоянен ветеринарен контрол, взимат се проби за изследване и произходът е гарантиран“, каза д-р Илиев.

Сред най-честите нарушения са продажба на нерегламентирани места, предлагане на меса без маркировка и документи, както и изтекли здравни книжки на персонала, заведения със занижена хигиена.

Наблюденията в търговската мрежа показва, че освен българско месо се внасят агнета от Нова Зеландия и Австралия. Преценката какво месо да си купят за трапезата по празниците остава за консуматорите.

Засилените проверки ще продължат до 10 април, когато ще стане ясно дали има открити нарушения.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    Еж
    ЕЖКО- БЕЖКО
    20 -1
    17:43, 23 мар 2018
    Преди 1989 г ядяхме само българско агнешко че даже и изнасяхме Как да му вярвам на тоя ВЕТЕРИНАР че ще купя БЪЛГАРСКО като внасят таково от Австралия и други планети и то месо заледено и по на 2- 3 години По добре вместо агнешко да сихапна боб или грах или леща
  • 2
    Ма
    мастикаджия
    12 -1
    18:58, 23 мар 2018
    Тоя Маджаровски годжук още ли работи там ,бе?Майко мила и ветеринара!!!!
    • До
      до дупка
      1 0
      01:22, 24 мар 2018
      Не е важно дали си умен, важното е какъв нагаждач си, по-скоро полов орган, той мYстака ги владее тия!
  • 3
    Ба
    Бай Дончо
    15 0
    19:00, 23 мар 2018
    През лошия комунизъм България беше номер едно по износ на агнета за Европа и Близкия изток, а сега внасяме замразено агнешко на 5, 6, че и повече години, което няма никакъв вкус. Защо така бе господа?!
    • Ар
      Арнаудов
      1 -2
      19:58, 23 мар 2018
      'лошия'? Че ти все още комунист ли си? БГ производителите изнасят все още и то на по-добри цени отколкото да си продават стоката тук.
  • 4
    Ар
    Арнаудов
    1 -4
    19:54, 23 мар 2018
    Дори и така да е то е в малки количества. Повечето си е българско.
  • 5
    Ре
    Реформатор- лаладжия
    4 -1
    21:14, 23 мар 2018
    Арнаутски каква е ползата за обикновенния българин че ББай Иван от Горно Нанадолнище произвежда МАЛКО но на по добра Цена
  • 6
    Ah
    Ahmed
    2 -3
    21:18, 23 мар 2018
    Бъдете благодарни,че и това внасят
  • 7
    Ке
    Кенанския Маймун
    1 0
    00:43, 24 мар 2018
    Моя приятел Румен Райков от МГ-то ми е казвал че в Нова Зеландия нямат Чакали , Гяури и Мутро-Маймуни
    ... Затова имат агнешко :))

Още новини

Последни новини