От х:

Днес в x:

28 °C

„Бултюрк“ с две книги за българските турци, търси тяхната идентичност

Изселническата организация „Бултюрк“ със седалище в Истанбул публикува две книги, посветени на българските турци. Едната, която излезе през 2016 г., представлява сборник от статии на председателя на организацията Рафет Улутюрк под надслов „Мястото на българските турци в турския свят“. Авторът споделя, че прави опит чрез очите на един български турчин да види проблемите на сънародниците си и да търси решението за тях. Рафет Улутюрк се спира на културни проблеми и на такива от етно-демографско естество. Той засяга и въпросът за неправителствените организации. Има статия и за Кърджали. Поместен е и материал за първия турчин, кандидат за президент на България.

Втората книга на Рафет Улутюрк излезе в края на миналата година. Тя е плод на шестгодишен труд. Заглавието е „Борбата за идентичност на българските турци“. Редактори са проф. д-р Ахмет Чолак и проф. д-р Недим Биринджи. Предговорът е от вицепремиерът на Турция Хакан Чавушоглу, отговарящ за т. нар. външни турци. Книгата е посветена на загиналите по време на борбата за идентичност.

В предговорът Чавушоглу отбелязва „Книгата на уважаемия приятел Рафет Улутюрк  е втората му книга и тя идва с нови цветове, които оформят картината на българските турци и тяхната борба за идентичност от 1878 г. до днес“.

В Книгата се отбелязва, че българите са горд народ и се изследва народопсихологията на българите. Проследява се историята на България и политиката по отношение на българските турци в новата ни история. Разгледани са и съвременните политически процеси.

И двете книги могат да се намерят в интернет.

Рафет Улутюрк сподели пред журналиста Георги Кулов, автор на книгите „Българската дъга на исляма“, „Хора на истината“ и „Мостът“, че се надява творбите му да бъдат оценени в България. Според Кулов трябва изследователите на общата ни история да търсят повече допирни точки, които ни сближават, а не обратно.

Кърджали бг вести
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Haskovo.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 19.06.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини