От х:

Днес в x:

За пръв път: Честванията на Илинденско -Преображенското въстание в Славейно с историческа възстановка

Изображение 1 от 2

    Възстановка на събитията около смъртта на  Никола Шишманов- знаменосец на околийската чета на ВМРО и участник в Илинденско-Преображенското въстание, ще бъде пресъздадена за пръв път на празника на село Славейно. Тя е включена в честванията на 114 години от Илинденско Преображенското въстание и се организира от сдружение „Родопски хайдути“ , каза ръководителят на Сдружението Манол Руженов.

    На 14 май 1904 година четата води сражение в местността Синура над Карлуково, където Шишманов е ранен и се самоубива, за да не бъде заловен жив. Трупът на Шишманов е докаран на магаре за разпознаване в родното му село. Турският аскер имал разпореждане, ако бъде установено, че е местен, в селото да започнат масови арести и да бъде запалено. Според историческите сведения майката на мъртвия четник отказва да го идентифицира, а на другия ден тялото е погребано без свещеник.

    Във въстановката ще участват около 30 членове от „Родопски хайдути“, ще има стрелба, пресъздаваща влизането на турския аскер в Славейно. „Родопски хайдути“ са планирали възстановкта като част от празничната програма непосредствено преди празничната заря на 5 август. Специално осветление, рецитал с участието на директора на Родопския Драматичен Театър Румен Бечев и музикален съпровод на кавал, са част от сценария и специалните ефекти, които ще върнат публиката и гостите на празничното честване в онзи паметен момент от 1904 година.

    Щиляна Чакърова

    ПРОГРАМА

    Национални тържества, посветени на 114 години от Илинденско-Преображенското въстание - с. Славейно / 5-6 август, 2017 г./

    5 август /събота/

    16.00 ч. – Панихида в памет на загиналите в Илинденско – Преображенското въстание, отслужена в храм „Св. пророк Илия” –с.Славейно

    17.00 ч. – Тържествен концерт

    18.30 ч. – Тържествен митинг

    21.00 ч. – Тържествена заря

    6 август /неделя/ м. Хайдушки поляни

    11.00 ч. Поднасяне на венци пред паметника на преображенци и пред гробовете на Пейо и Кольо Шишманови

    Организатори на честванията са: Община Смолян, Съюз на тракийските дружества в България, кметство Славейно, читалище „Съгласие -1883”, Църковното настоятелство и ГПК „Мурджов пожар”

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини