От х:

Днес в x:

Глобиха двама подпалвачи в Хасковско

С наближаване на пожароопасния сезон зачестяват и глобите за недобросъвестни стопани на земеделски земи, както и на други граждани. До момента вече двама души от община Хасково са глобени за пожари в сухи треви, каза началникът на районната противопожарна служба в Хасково главен инспектор Митко Чакалов. Той уточни, че санкциите са наложени през март и април и са сравнително ниски, от по 200 лева, тъй като щетите не са големи. Иначе по закон глобите стигат до 2000 лева като се взимат предвид не само нанесените вреди, но и дали се отнася за рецидив или нарушителят е хванат за първи път. През миналата година в общината са глобени около десетина души, казаха още от противопожарната служба. Глоба в максимален размер е наложена на нарушител в Ивайловградско, където щетите са били големи.

Според справката през 2016 г. са възникнали 2076 пожара в Хасковска област. Равносметка показва, че лятото на миналата година беше едно от най-тежките за огнеборците, които овладяваха множество пожари. В селското стопанство по време на жътвената кампания са възникнали 59 инцидента и 52 горски пожара. Стихиите са унищожили 1235 дка иглолистни гори, 9510 смесени гори, 18 495 широколистни гори, 831 дка пшеница, 3452 дка фураж и 79 889 дка треви и храсти.

„През миналата година Хасковска област беше първенец по унищожени горски масиви. Основна причина за пожарите са небрежност при боравене с открит огън, пожари при почистване на пасища, незагасени цигари и други, в следствие на което възникват пожари в сухи треви и горски масиви, развиващи се на големи площи“, каза Митко Чакалов. При наличие на силен вятър инцидентите се развиват много бързо и обхващат големи площи. Едни от най-големите пожари миналата година обхванаха около 15-20 000 дка. Пример за това е пожарът край село Елена, който за един следобед обхвана около 15 000 дка.

На второ място в страната по горски пожари е област Стара Загора с между 7 и 10 000 дка горски масиви, при положение, че тя е доста по-голяма по площ и население.

Огнеборци с дългогодишен стаж коментираха, че пожарите и щетите от миналата година се равняват тези от предходните 5 г. общо. В тази връзка от противопожарната служба призоваха стопаните на земеделски земи, както и всички граждани да бъдат по-отговорни и да не палят огън на открито. Това се отнася и за хората, приготвящи зимнина, което трябва да се извършва на обособени за целта места, почистени от горими предмети и огънят да не се оставя без надзор.

От службата призоваха гражданите - и шофьори, и пешеходци, да осигуряват предимство на противопожарните автомобили по пътищата и при нужда от съдействие да помагат, за по-бързо ликвидиране на пожарите.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини