22 °C

Осъдиха пияни и дрогирани ученици за катастрофа с пострадал

Двама ученици от Финансово-стопанската гимназия „Атанас Буров“ в Хасково застанаха на подсъдимата скамейка за катастрофа, при която е причинена средна телесна повреда. 11-класниците Божидар Димитров и Айвън Стоянов бяха изправени пред съда в симулиран процес по наказателно-правен казус. Божидар беше осъден за това, че шофирайки БМВ-то на свой приятел, в пияно състояние и под въздействие на наркотици, е блъснал мотор, при което причинил средна телесна повреда на своя връстничка. Той получи условна присъда от 1 г. с изпитателен срок от 3 г. и трябва да плати обезщетение в размер на 8000 лева. Собственикът на автомобила Айвън Стоянов пък застана на подсъдимата скамейка за това, че е предоставил колата на пияния и дрогиран съученик, както и за държане на наркотици. Той отнесе ефективна присъда от 1 г. и 6 м. затвор и 500 лева глоба. Белезниците на Айвън щракнаха още в съдебната зала с мотив, че може да се укрие и извърши друго престъпление. Днешната присъда е окончателна и не подлежи на обжалване.

Симулираният процес се реализира по образователна програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Всички роли в наказателния процес се изпълняваха от ученици, облечени в съответните тоги – 3-членен съдебен състав, трима прокурори, двама адвокати, които защитаваха подсъдимите и още един защитник, представляващ пострадалото момиче, която беше конституирана в процеса като граждански ищец и частен обвинител. За ролите на учениците в целия процес, изготвяне на обвинителния акт и постановяване на присъдата помогнали съдиите от Районен съд Пламен Георгиев и Петър Вунов, и двама представители на държавното обвинение – районният прокурор Румен Сираков и колегата му Санко Банчев.

Целта на образователната програма е учениците да проследят целия съдебен процес, каза координаторът съдия Стратимир Димитров.

Провеждането на Деня на отворените врати в Съдебна палата – Хасково е насочено към популяризиране дейността на съда и прокуратурата. То има за цел да спомогне за повишаване на правната култура на гражданите, за постигане на по-добри информираност и доверие в работата на съдебната система.

Образователната програма се изпълнява трета поредна година. Тя се осъществява чрез споразумение между Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката, обясни шефката на Окръжен съд Хасково съдия Миглена Тянкова.

В края на симулативния процес всички ученици получиха грамоти за участие.

Анета Кутелова


2 Коментара

Хороскоп за 21.04.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини