Комплекс Райски кът

Иде режим на водата в Хасково, спират помпени станции 1 и 2 заради урана

В Хасково се задава режим на водата. След вчерашните резултати от пробите на РЗИ, които установиха завишено съдържание на уран, днес от здравната инспекция издават заповеди за спиране на водоподаването от помпените станции 1 и 2. Те се намират срещу Финансово-стопанската гимназия и в Градската градина. Досега помпената станция 1 работеше отчасти заради спрените 4 кладенеца с уран.

Във ВиК все още не са получили заповедите за спиране на тези помпени станции, но според управителя Тодор Марков това ще се отрази много тежко на водоподаването в града.

“Ако се спрат тези две станции, можем да издържим само два-три дни, след което някои части на града може да останат без вода. При това положение ще трябва да преструктурираме цялата система, за пуснем нови кранове, а при остарялата водопроводна мрежа това със сигурност ще доведе до пукане на тръби и аварии. Дано не са много, но предварително не може да се каже”, притеснен е шефът на водното дружество.

От здравното министерство късно снощи препотвърдиха препоръката си водата от водопроводната мрежа да не се ползва за пиене и готвене. Оттам обаче не уточняват с колко точно е превишено съдържанието на уран във водата. Резултатите за общата алфа активност пък се очакват по-късно заради необходимото технологично време за изследванията.

Тодор Кръшков


31 Коментара

Хороскоп за 25.06.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини