30 °C

За 2 часа: 500 хасковлии в подписката за урана във водата

Над 500 хасковлии са сложили параф в подписката за урана във водата. Това съобщи инициаторът й Адриана Ковачева. Събирането на подписи започнало в петък, след като гръмна скандала със завишеното съдържание на уран и обща алфа активност във водопроводната мрежа на Хасково. Тогава също стана ясно, че тези резултати са от септември 2016 година, но това беше оповестено едва миналата седмица.

“През почивните дни оставихме хората да си празнуват, но от днес отново тръгнахме да събираме подписи. Вече са над 500. Може да се каже, че са събрани за два часа”, обясни Ковачева.

Преди пенсионирането си тя е работила като химик-лаборант в “Неохим” и е напълно наясно с опасностите, които крие радиацията във водата.

“Първото ни искане, по-скоро апел към хората, е да спрем плащането на водата поне за един месец. Също така настояваме ВиК да не търси парите от хората, защото ни е пробутвало замърсена с радиация вода, при това неясно откога. Второто ни искане е за здравен мониторинг на гражданите на Хасково. Като се започне първо с поразените квартали – Любен Каравелов, около Градската градина и Кенана. Настояваме здравният министър да осигури мобилни лаборатории, защото става дума за огромен брой хора”, обясни Адриана Ковачева.

Тя добави, че с нея се свързал Емил Георгиев, шеф на Федерацията на потребителите, който заявил, че се включва активно в акцията и в близките дни пристига в Хасково. Освен това той се свързал и с омбудсмана Мая Манолова. Очаква се тя също да пристигне в Хасково.

“Искаме също така да се заведе колективен иск срещу отговорните лица и организации, които толкова време са премълчавали данните за урана във водата”, допълни Ковачева.

Тя уточни, че подписката е дело на Инициативен комитет от 10 души, които активно събирали подписи по кварталите.

Ковачева каза още, че от утре всеки ден от 10 до 14 часа ще има две постоянни места за събиране на подписи – пред общината и в началото на Зеленчуковия пазар.

Адриана Ковачева призова гражданите да се включат в подписката и да не оставят безнаказано безобразието с дългото премълчаване на радиацията в питейната вода на Хасково.

Тодор Кръшков


25 Коментара

Хороскоп за 26.04.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини