От х:

Днес в x:

14 °C

Съюз на техногигантите в името на изкуствения интелект

Най-големите технологични компании в света със сигурност са тези, които имат достъп до най-големите бази данни на планетата ни. Ако трябва да се изградят различни модели на поведение или по друг критерий, те са тези, които държат най-добрите инструменти. Спокойно може да се каже, че информацията е съвременната валута и може би най-скъпата.

Основното приложение на информацията е за приложенията, които ползваме за какво ли не в днешно време. Те имат нужда от нея, за да се формира изкуствен интелект на конкретно ниво, който да управлява дадени процеси. Колкото повече информация притежава една компания, толкова по-добър изкуствен интелект движи процесите. Това е и причината компании като Facebook, Amazon, Alphabet, IBM и Microsoft да притежават огромна власт.

В името на прогреса, въпреки че взаимно са най-големите конкуренти помежду си, те решиха да обединят усилията си, за да може изкуственият интелект да напредне още повече във всяка сфера от обществения живот, пише TechCrunch. Идеята на това партньорство е да си партнират при проучвания и да насърчават "най-добрите практики". Компаниите ще си организират регулярни срещи, на която да могат да обменят информация до къде са стигнали с напредъка в тази насока, което на фона на факта, че са в ежедневна конкуренция с много от продуктите си, е значително постижение.

Организацията няма да е затворена и тези пет компании тепърва ще насърчават и други да станат част от нея. Структурата на управление е направена така, че да позволи и на малки компании да имат равно лидерство с големите технологични компании.

Интересното е че големи компании като Apple, Twitter и Intel не са част от началното ядро на тази инициатива. Въпреки че от Apple твърдят, че се вълнуват от проекта, отсъствието им не може да не се набие на очи. Компанията е доста по-назад по отношение на изкуствения интелект, ако трябва да се сравнява с въпросните 5 компании, така че най-вероятно това е основната причина.

Освен за напредъка на изкуствения интелект, компаниите искат да направят разговора за опасността от този напредък много по-достъпен за обществото. Не е като да сме на път да бъдем превзети от автономни работи, както сме виждали в различни филми, но налице има достатъчно други опасности, на които трябва да се обърне внимание, смятат от компаниите. За тази цел групата смята да пуска всички дискусии между тях онлайн, където хората да могат да разберат повече.

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта

Последни новини